Deal News Online

undefined

Η πτώση του ενός, η εκτόξευση του άλλου

Richard Branson VS Elon Musk

 

Εάν ήταν σενάριο ταινίας, θα λέγαμε πως «αυτά δεν γίνονται ποτέ». Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο... τραβηγμένα. Ο λόγος για τους μεγιστάνες Richard Branson και Elon Musk, οι οποίοι είχαν κατά τι βίους παράλληλους, όμως η πανδημία του κορωνοϊού τους βγάζει σε δρόμους εντελώς αντίθετους. Την ώρα που ο Branson παρακολουθεί τη Virgin να καταρρέει, ο Musk βγαίνει πιο ισχυρός από ποτέ με την Tesla από την κρίση. Είναι όμως μόνο αυτό;

 

Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερη μεταξύ τους αντίθεση, είναι η επένδυση που έχουν κάνει στα διαστημικά προγράμματα. Ο Musk προβάλλεται πλέον ως «ήρωας» στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο επειδή συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αλλά κυρίως, επειδή προχωρά την εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης της SpaceX. Το Σάββατο, στη Φλόριντα, απ' όπου απογειώνεται ο πύραυλος της SpaceX (εταιρίας που ανήκει στον Musk), επανδρωμένος με δύο αστροναύτες της NASA, ο Musk γράφει ιστορία: Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται εκεί, παρακολουθώντας την εκτόξευση και αποθεώνοντας τον Musk, μιλώντας για «θέμα εθνικής ταυτότητας και εθνικής ασφάλειας». Η πτήση, είναι το πρώτο μέρος ενός συμβολαίου ύψους 2,6 δισεκατ. δολαρίων, ανάμεσα στη NASA και τη SpaceX, που έχει στόχο τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον ISS με έξι ταξίδια και την προετοιμασία για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

 

Προς το παρόν, στον ISS θα ταξιδέψουν οι Bob Behnken και Doug Hurley.

 

H εκτόξευση αυτή διαφημίζεται ως η πρώτη διαστημική πτήση από τις ΗΠΑ, από το 2011, παρότι το 2018 και το 2019 η Virgin Galactic του Branson είχε κάνει το ίδιο, αλλά όχι με συμβόλαια από τη NASA. Επρόκειτο για δοκιμαστικές πτήσεις, ωστόσο, αφού η Virgin ετοιμάζεται για εμπορικές πτήσεις στο διάστημα. Ο «κανόνας» πάντως που θέλει όλα να πάνε στραβά για τον Branson τελευταία, επιβεβαιώθηκε ξανά. Μόλις τη Δευτέρα, η κρίσιμης σημασίας για το διαστημικό πρόγραμμα της Virgin Orbit εκτόξευση, εγκαταλείφθηκε. Η εταιρία του Branson επρόκειτο να «σηκώσει» έναν πύραυλο μήκους 21,34 μέτρων, που έφερε την ονομασία "LauncherOne" και επρόκειτο να τεθεί σε τροχιά σε ύψος περίπου 10,5 χιλιομέτρων από το τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 747 με την ονομασία "Cosmic Girl", το οποίο απογειώθηκε από το πεδίο διαστημικών εγκαταστάσεων και δοκιμών Mojave Air and Space Port στην Καλιφόρνια. Όμως, λίγο μετά από την απελευθέρωση του πυραύλου από το αεροσκάφος-φορέα και ενώ το Cosmic Girl πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, για λόγους που δεν ανακοινώθηκε, η αποστολή τερματίστηκε.

 

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο Sir Richard Branson θα τα παρατήσει. Σκοπός του, άλλωστε, είναι μέσω της Virgin Orbit, να κατακτήσει ένα μέρος της αναδυόμενης αγοράς για εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων, παίρνοντας συμβόλαια από τη NASA. Γι' αυτό και ήδη, ο επόμενος πύραυλος ετοιμάζεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, και, θα ακολουθήσει άλλη μισή ντουζίνα πύραυλοι για επόμενες αποστολές.

 

Τα λόγια, άλλωστε, του CEO της Virgin Orbit, Dan Heart, καταδεικνύουν την πρόθεση της εταιρίας του Branson: «Η ομάδα μας πραγματοποίησε τις επιχειρήσεις πριν την εκτόξευση και κατά την πτήση με απίστευτη επιδεξιότητα. Οι δοκιμαστικές πτήσεις έχουν σκοπό να παρέχουν δεδομένα και τώρα έχουμε έναν θησαυρό από αυτά. Επιτύχαμε πολλούς από τους στόχους που θέσαμε, αν και όχι όσους θα θέλαμε. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα... Οι μηχανικοί μας εξετάζουν ήδη τα δεδομένα. Ο επόμενος πύραυλός μας περιμένει. Θα μάθουμε, θα προσαρμοστούμε και θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη δοκιμή μας, που έρχεται σύντομα».

 

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 


Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Παύση πληρωμών 6μηνου στους παίκτες της Μπαρτσελόνα

Παύση πληρωμών 6μηνου στους παίκτες της Μπαρτσελόνα

Στις 27 Νοεμβρίου, η προσωρινή διοίκηση της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τους ποδοσφαιριστές της...

Περιβάλλον

 Σταθερά προς τις 3 θερμότερες χρονιές το 2020

Σταθερά προς τις 3 θερμότερες χρονιές το…

Ο πλανήτης μας συνεχίζει να υπομένει μια περίοδο σημαντικής υπερθέρμανσης το 2020 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.