Deal News Online

undefined

Morgan Stanley: Διπλή αναβάθμιση για τις ελληνικές μετοχές

Το Ταμείο Ανάκαμψης άνοιξε το δρόμο

 

Το δρόμο για την διπλή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς άνοιξε το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς η Ελλάδα αναμένεται να είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες του πακέτου της Κομισιόν. Η  Morgan Stanley, με αφορμή της εξελίξεις αναβάθμισε τις ελληνικές μετοχές σε στάση overweight από underweight πριν.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζαι, έως τώρα τηρούσε επιφυλακτική στάση για τις ελληνικές μετοχές λόγω της υψηλής έκθεσης της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και της επίσης προσεκτικής της στάσης σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης των τραπεζών.

 

Ενώ και οι δύο αυτοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι από το τέλος του περασμένου μήνα, η σύνθεση του δείκτη MSCI Ελλάδας έχει μία σημαντική προσαρμογή και έχει γίνει πιο αμυντική από ό,τι κυκλική, καθώς τρεις τράπεζες –Alpha Bank, ETE και Eurobank καθώς και η Titan, αφαιρέθηκαν από τον δείκτη ο οποίος πλέον απαρτίζεται από τις ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

 

Οι ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως τονίζει η MS, προσφέρουν ένα ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης σε ό,τι αφορά τον πιθανό καταλύτη που έχει δημιουργηθεί πλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το Ταμείο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό σημείο καμπής για την ευρωζώνη και να οδηγήσει σε χαμηλότερα risk premiums των ευρωπαϊκών μετοχών.

 

Εάν το σχέδιο εγκριθεί, οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου καθώς και τα assets της περιφέρειας θα οδηγηθούν σε σημαντικό re-rating.

 

Επομένως, εάν ήταν στον βασικό δείκτη της MSCI, θα τις αναβάθμιζε σε ουδέτερη στάση αυτή τη στιγμή. Πάντως, η επενδυτική τράπεζα βλέπει μια πολύ πιο ελκυστική σχέση ανταμοιβής-κινδύνου στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είναι επίσης υποτιμημένες και πρέπει να επωφεληθούν από τον πιθανό καταλύτη του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Η Morgan Stanley επίσης θυμίζει τι... συνέβη στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών την προηγούμενη φορά που αφαιρέθηκαν από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων αγορών, δίνοντας έτσι μία... έμμεση εκτίμηση για την πορεία τους στη συνέχεια. Αν και στη συγκεκριμένη έκθεση η M.S δεν προχωρά σε αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ωστόσο αναφέρει πως είναι αξιοσημείωτο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται και ότι την τελευταία φορά που οι ελληνικές τράπεζες απομακρύνθηκαν από τον δείκτη MSCI EM το 2018, αποτέλεσε και τη στιγμή των χαμηλότερων επιδόσεων του κλάδου.

 

Η Morgan Stanley τονίζει επίσης πως η Ελλάδα είναι η πιο υπερπουλημένη αγορά της περιοχής των EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Ενώ οι αποτιμήσεις του συνόλου της αγοράς οδηγούνται κυρίως από τις αποτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου, οι μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου στην ελληνική αγορά έχουν επίσης πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και έχουν ανακάμψει πολύ λίγο το τελευταίο διάστημα, παραμένοντας ακόμα σε υπερπουλημένο επίπεδο.

 


Secret Money

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

Σε αντίθεση με το «θολό τοπίο» που δημιουργεί το έλλειμμα του EΛAΠE, οι μεγάλοι εγχώριοι...

Αθλητικά

Με φιλάθλους Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Με φιλάθλους Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Με κόσμο στις εξέδρες θα διεξαχθούν οι αγώνες Ολυμπιακός-Μαρσέιγ (Τετάρτη 21/10) και ΠΑΟΚ-Ομόνοια (Πέμπτη 22/10),...

Υγεία & Διατροφή

Οξφόρδη: Επιμένουν για μήνες συμπτώματα του κορωνοϊού

Οξφόρδη: Επιμένουν για μήνες συμπτώματα του κορωνοϊού

Μεγάλος αριθμός ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους...

Τουρισμός

Πρόταση Θεοχάρη να εφαρμόζονται τα rapid test στα αεροπορικά ταξίδια

Πρόταση Θεοχάρη να εφαρμόζονται τα rapid test στα…

Διεθνή πρωτοβουλία με στόχο τη διευκόλυνση των αεροπορικών ταξιδιών, με πιο αποτελεσματικούς και ταχύτερους ελέγχους...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.