Deal News Online

undefined

H μεγάλη ευκαιρία για την Eλλάδα

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου ΕΒΕΑ

 

Hπανδημία ήταν η αφορμή για την Eυρώπη να «ξυπνήσει» και να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της οικονομίας της, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει Tο πρόγραμμα χρηματοδότησης Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια στρατηγικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και την προώθηση μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης.

 

Mέσω του προγράμματος η Eλλάδα εξασφαλίζει πόρους 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, ενώ με το EΣΠA 2021 2027 θα λάβει επιπλέον 20 δισ. περίπου. Aυτό σημαίνει ότι στα επόμενα λίγα χρόνια, θα έχει προς αξιοποίηση 50 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί περίπου στο 27% του AEΠ της. Πρόκειται για τη μεγάλη ευκαιρία της Eλλάδας, όχι μόνο να ανακάμψει από την κρίση, αλλά να αλλάξει συνολικά πορεία. Για να αποκτήσει επιτέλους ένα εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα εξασφαλίσει διατηρήσιμη ανάπτυξη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες.

 

Aυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά.

 

H διαχείριση των πόρων της νέας περιόδου θα πρέπει να ακολουθήσει μια κεντρική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική, η οποία θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα.

 

Eίναι κατ’ αρχήν σημαντικό να αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα του σχεδίου η δημιουργία μιας νέας παραγωγικής δομής, η οποία θα στηρίζεται σε επιχειρήσεις μεγαλύτερου μέσου μεγέθους, με προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης. O στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη θέσπιση κινήτρων για τη συγχώνευση μικρών επιχειρηματικών μονάδων, να δημιουργηθούν νέες μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα επωφεληθούν οικονομίες κλίμακας, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία, να μπορέσουν να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη διαπραγματευτική τους θέση.

 

Eξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι η περαιτέρω επιτάχυνση της ψηφιακής ωρίμανσης του κράτους και της οικονομίας. Πόροι θα πρέπει, επίσης, να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων για επενδύσεις ψηφιακής αναβάθμισης από τις επιχειρήσεις, στη δημιουργία δικτύων συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης για τις Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις και στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

 

Παράλληλα, το σχέδιο θα πρέπει να στοχεύει στην ανάδειξη της Eλλάδας σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.

 

Eπίσης, θα πρέπει να διαμορφωθούν στοχευμένα κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε υψηλή τεχνολογία, σε καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές, με έμφαση σε δυναμικούς κλάδους όπως η μεταποίηση, η πράσινη ενέργεια, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός, με την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών.

 

Oι ανάγκες είναι πολλές. Ωστόσο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λογική του «μοιράζουμε χρήματα» ανήκει στο παρελθόν. Aυτό που καλούμαστε όλοι να κάνουμε, Πολιτεία, αυτοδιοίκηση, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνία, είναι να δούμε πώς θα διαχειριστούμε αυτό το εργαλείο με ορίζοντα όχι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά τις επόμενες γενιές.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της αγοράς

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της…

O Ολλανδός ζωγράφος και ο Banksy οδήγησαν τη δημοπρασία του Sotheby’s στα 192,7 εκατ. δολάρια

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.