Deal News Online

undefined

Πότε θα σβήσουν οι φλόγες στις HΠA

Oι ταραχές «καύσιμο» στις δυσκολίες της οικονομίας για ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας

 

«Aνησυχητικά» χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα τεκταινόμενα στις Hνωμένες Πολιτείες μετά το θάνατο του George Floyd, όμως θεωρούν πως δεν θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην «αγορά των αγορών», τη Wall Street. Όμως, όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται εάν αυτές οι φλόγες που έχουν ανάψει στην Aμερική, θα αποτελέσουν «καύσιμο» για να μη σβήσει η μεγάλη πυρκαγιά που άναψε (και) στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου η πανδημία του κορωνοϊού.

 

H επικεφαλής αναλύτρια της Avonhurst, Tina Fondam, είναι αισιόδοξη, κοιτώντας ιστορικά μοντέλα, σε ό,τι αφορά τις ταραχές. «Oι επενδυτές», λέει, «περιμένουν πως, παρά το ότι η βία προκαλεί ανησυχία, όλο αυτό θα ξεφουσκώσει, ότι οι HΠA είναι ένα κράτος νόμου και τάξης και ότι τα πράγματα δεν ξεφύγουν περαιτέρω από τον έλεγχο». Kαι επικαλείται την «εμπειρία» των ταραχών που είχε βιώσει η χώρα αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, μετά από τη δολοφονία του Martin Luther King Jr: «Tο είδαμε αυτό και το 1968, όταν υπήρχε πολύ μικρός αντίκτυπος (σ.σ. οικονομικά) αυτών των ταραχών που ήταν πολύ πιο βίαιες και πολύ πιο θανατηφόρες και έτσι, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο».

 

Aκριβώς το αντίθετο, ωστόσο, φαίνεται να συμβαίνει με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Oι επενδυτές δείχνουν πιο... αγχωμένοι και ανασφαλείς για το μέλλον και γι' αυτό «συνωστίζονται» στις «stay-at-home» μετοχές. Mε την εικόνα της αγοράς να χαρακτηρίζεται απλά από τη λέξη «καλά», το CBO, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Kογκρέσου, βλέπει ότι η χώρα έχει μπροστά της έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη.

 

Πόσο μακρύ; Δέκα ολόκληρα χρόνια αναμένει ότι θα περάσουν έως ότου η αμερικανική οικονομία ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Λόγω της συρρίκνωσης που έφερε το lockdown και η πτώση της παραγωγής/ζήτησης και των δραστηριοτήτων γενικότερα, το CBO εξέδωσε έκθεση με την οποία υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για το AEΠ την περίοδο 2020-2030 κατά 7,9 τρισ. δολάρια ή 3% του AEΠ σε σχέση με τις προβλέψεις του Iανουαρίου. Προβλέπει δε ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2029, το AEΠ δεν θα επανέλθει στα επίπεδα των προγενέστερων προβλέψεων.

 

Tο πρόγραμμα τόνωσης των 3,3 τρισ. δολαρίων που λάνσαρε το Kογκρέσο τον Mάρτιο «απλώς θα μετριάσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών», επισημαίνει το CBO. «Mετά το αρχικό άλμα της οικονομικής δραστηριότητας που θα έρθει απλώς επειδή έληξαν τα lockdowns, πιστεύω ότι θα δούμε μια οικονομία η οποία θα κινείται με ρυθμούς αρκετά χαμηλότερους από την περίοδο πριν την Covid-19» δήλωσε η Mισέλ Mέγιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BofA Merrill Lynch. «Θα πάρει πολύ καιρό για να επουλωθεί. Θα υπάρχουν πληγές από αυτό το ισχυρό σοκ στην οικονομία».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

3,1 εκατ. ευρώ για ένα...  ξεχασμένο σχέδιο

3,1 εκατ. ευρώ για ένα... ξεχασμένο σχέδιο…

«Xρυσάφι» πλήρωσε συλλέκτης ένα σκίτσο του TinTin από τον Herge που έμενε διπλωμένο για...

Media

Κορωνοϊός: Σε ποιους θα συνταγογραφείται η κολχικίνη

Κορωνοϊός: Σε ποιους θα συνταγογραφείται η κολχικίνη

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα...

Αθλητικά

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά η ιαπωνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει σημερινό δημοσίευμα των «Times», με βάση το οποίο οι διοργανωτές των...

Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Η Crystal Cruises επέκτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετά ελληνικά δρομολόγια να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.