Deal News Online

undefined

Γκουτέρες: Να δράσουμε για να αποφύγουμε μια παγκόσμια επισιτιστική έκτακτη ανάγκη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι θα υπάρξει μία επικείμενη παγκόσμια κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες».

 

Σε δήλωσή του για την επισιτιστική ασφάλεια και τον κορωνοϊό, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει την παραδοχή πως «τα επισιτιστικά μας συστήματα αποτυγχάνουν και η πανδημία του COVID-19 κάνει τα πράγματα χειρότερα». Σημειώνει περαιτέρω πως «φέτος, περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον μπορεί να περιέλθουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού».

 

Πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε παγκοσμίως

 

«Υπάρχει περισσότερο από αρκετό φαγητό στον κόσμο για να θρέψει τον πληθυσμό των 7,8 δισ. ανθρώπων. Σήμερα όμως, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι καχεκτικά – πάνω από 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως» αναφέρει συγκεκριμένα και εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε οξεία επισιτιστική ή διατροφική ανασφάλεια θα αυξηθεί ραγδαία.

 

Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί πως κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης στο παγκόσμιο ΑΕΠ σημαίνει 700 χιλιάδες επιπλέον καχεκτικά παιδιά και προσθέτει ότι ακόμα και σε χώρες με αφθονία τροφής, βλέπουμε τον κίνδυνο διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναδεικνύει πως πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες των προσπαθειών μας να περιορίσουμε την πανδημία και δημοσιεύει ένα νέο έγγραφο πολιτικής για τις Συνέπειες του COVID-19 στην Επισιτιστική Ασφάλεια και Διατροφή.

 

Ειδικότερα, στο έγγραφο παρουσιάζει τρία ξεκάθαρα πορίσματα:

 

«Πρώτον, πρέπει να κινητοποιηθούμε για να σώσουμε ζωές και νοικοκυριά, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στους πιο σοβαρούς κίνδυνους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ως βασικές τις υπηρεσίες επισιτισμού και διατροφής, εφαρμόζοντας παράλληλα τα κατάλληλα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων. Σημαίνει διατήρηση της κρίσιμης ανθρωπιστικής επισιτιστικής, διατροφικής βοήθειας και βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες. Σημαίνει παροχή τροφής σε χώρες με επισιτιστική κρίση ώστε να ενισχυθούν και να αυξηθούν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας. Οι χώρες πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξή τους στην επεξεργασία και τη μεταφορά τροφίμων, στις τοπικές αγορές τροφίμων και πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτούς τους εμπορικούς διαδρόμους για να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη λειτουργία των επισιτιστικών συστημάτων. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πακέτα αρωγής και κινήτρων πρέπει να φτάνουν στους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων αναγκών ρευστότητας για μικροπαραγωγούς τροφίμων και αγροτικές επιχειρήσεις» προτάσσει.

 

Δεύτερον, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας για τη διατροφή. «Οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά τρόφιμα, κυρίως για τα μικρά παιδιά, τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν, τους ηλικιωμένους και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρέπει επίσης να προσαρμόσουν και να επεκτείνουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των ομάδων υψηλού κινδύνου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Τρίτον, προτείνει την επένδυση στο μέλλον. «Έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και πιο βιώσιμο» αποκρυσταλλώνει και προτρέπει τη δημιουργία επισιτιστικών συστημάτων που αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ανάγκες των παραγωγών και των εργαζόμενων στον τομέα των τροφίμων, τη χορήγηση πρόσβασης χωρίς αποκλεισμούς σε υγιεινή και θρεπτική διατροφή ώστε να εξαλειφθεί η πείνα και τη εκ νέου εξισορρόπηση της σχέσης μεταξύ των επισιτιστικών συστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος μεταβάλλοντάς τα ώστε να συνεργάζονται καλύτερα με τη φύση και για το κλίμα.

 

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα επισιτιστικά συστήματα ευθύνονται για μέχρι και το 29% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου και του 44% του μεθανίου και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην βιοποικιλότητα».

 

Περαιώνοντας τη δήλωσή του για την επισιτιστική ασφάλεια και τον κορωνοϊό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως «αν κάνουμε αυτά και ακόμη περισσότερα τα οποία αναφέρονται στο έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα, μπορούμε να αποφύγουμε μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας COVID19 στην επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή και μπορούμε να το κάνουμε με τρόπο που να υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση που χρειάζεται να κάνουμε».


protoselida

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να υφίστανται τον οικονομικό αντίκτυπο του...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.