Deal News Online

undefined

Κώστας Καραμανλής: Έτοιμος το 2023 ο οδικός άξονας Πάτρας - Πύργου

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του οδικού έργου Πάτρα-Πύργου.

 

Όπως είπε: «στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2023 να έχει ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου. Είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε plan B, έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του και ότι και να γίνει ο αυτοκινητόδρομος θα είναι έτοιμος το 2023».

 

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής τόνισε «το μπαλάκι έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αποφασίσει αν είναι συμβατή η αλλαγή του μοντέλου κατασκευής που έχει προτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ καταργώντας τις κατατμήσεις και προχωρώντας σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο».

 

«Αν το έργο εγκριθεί από την ΕΕ και ξεκινήσει, ο χρόνος υλοποίησης κατασκευής του είναι 36 μήνες. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε και πριμ για να τελειώσει πιο γρήγορα», επεσήμανε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν διόδια, «το λέμε δεν κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό" είπε, ενώ σημείωσε ότι "θα είναι 0,06 λεπτά το χιλιόμετρο, και θα είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη».

 

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Υποδομών και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διασφάλισε τη χρηματοδότηση μέχρι 30 εκατ. ευρώ, για την οδική ασφάλιση για διορθώσεις -παρεμβάσεις στον υφιστάμενο οδικό άξονα.

 

«Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμες οι μελέτες, και θα δημοπρατηθούν άμεσα τα έργα ώστε άμεσα να ξεκινήσουν και οι εργασίες στα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις για να πάψουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε.

 

Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ): «Προαποφασισμένα διαλύσατε το έργο»

 

Τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι κατηγορίες του κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεγάλες ευθύνες για την καθυστέρηση του έργου καθώς θα είχε ολοκληρωθεί το 2019 αν δεν ακύρωνε τους διαγωνισμούς που ήταν έτοιμοι το 2014, και δεν έσπαγε το έργο σε 8 κομμάτια.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι, «υλοποιεί μια προαποφασισμένη πολιτική απόφαση της, ανακοινώνει τη διάλυση των συμβάσεων χωρίς διάλογο με την ΕΕ και χωρίς την απάντηση της και φτιάχνει εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού ένα σύμφωνο συναντίληψης με την Ολυμπία Οδό».

 

«Προαποφασισμένα διαλύσατε το έργο. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να ολοκληρωθεί αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι με απευθείας ανάθεση», τόνισε ο κ. Βαρεμένος.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την παραχώρηση του έργου στην «Ολυμπία Οδό».

 

«Πώς περιμένετε την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με απευθείας αναθέσεις; Γιατί αποκρύπτεται ότι το έργο, όπως το είχατε σχεδιάσει το 2014 δεν θα έπαιρνε έγκριση από την Ε.Ε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαματιανός.

 

Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ): Το μεγάλο αυτό έργο εξακολουθεί να είναι στον αέρα

 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, -το κόμμα του οποίου είχε ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή για την πορεία του οδικού έργου Πάτρα-Πύργος- έκανε λόγο για παλινωδίες της κυβέρνησης και αβεβαιότητα που εξακολουθεί να κυριαρχεί για την ολοκλήρωση του έργου.

 

«Δυστυχώς ούτε και σήμερα υπήρξαν πειστικές και σαφείς απαντήσεις. Το μεγάλο αυτό έργο που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας, εξακολουθεί να είναι στον αέρα. Ουδείς γνωρίζει πότε θα αρχίσει και πότε θα ολοκληρωθεί, ουδείς γνωρίζει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει τελικά την έγκριση της στο μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

 

Μίλησε επίσης για «διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 2007 έως σήμερα, που οδήγησαν το σημαντικό αυτό έργο στις καλένδες».

 

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): «Χορός» εκατομμυρίων και τεράστιο φαγοπότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων

 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος , έκανε λόγο για «χορό» εκατομμυρίων και τεράστιο φαγοπότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για μεγάλα έργα, όπως αυτό του οδικού άξονα Πάτρας –Πύργου.

 

«Η κάθε μία εξυπηρετούσε τους δικούς της εργολάβους. Αυτό που συζητάμε σήμερα επιβεβαιώνει ότι γίνεται τεράστιος πόλεμος κατασκευαστικών εταιριών για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα χρήματα χωρίς να φτιάξει έργα αλλά και να αποζημιώνεται», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε:

 

«Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο όπου αναδεικνύεται και η ευθύνη της ΕΕ γιατί έχει ταξική πολιτική προωθώντας έργα που εξυπηρετούν τις πολυεθνικές».

 

Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών, χαρακτήρισε «εικονική πραγματικότητα το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις κατατμήσεις το έργο θα ήταν έτοιμο το 2023», αντιτείνοντας ότι "και στις 8 κατατμήσεις οι εργασίες που έγιναν ήταν ανύπαρκτες.

 

«Αν δεν ολοκληρωνόταν μέχρι το 2023 το έργο θα το πληρώναμε εμείς από τους εθνικούς πόρους ενώ αν δεν ήταν έτοιμο μέχρι το 2025 θα επιστρέφαμε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είχαμε. Ο εύκολος πολιτικά δρόμος για την κυβέρνηση ήταν να προχωρήσει το έργο με τις κατατμήσεις και να κάνουμε εικονικά έργα. Αυτό όμως θα ήταν η μεγαλύτερη πολιτική απάτη γιατί, σε 2 και 3 χρόνια μετά, θα διαπιστωνόταν ότι το έργο δεν θα είχε ολοκληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

 

«Έχουμε plan Β. Σε περίπτωση που η απόφαση της ΕΕ είναι αρνητική και δεν αποδεχτεί την πρόταση μας για αλλαγή του μοντέλου κατασκευής του έργου με απευθείας ανάθεση και όχι με κατατμήσεις, θα πάμε στο μοντέλο ενιαίου δημόσιου έργου γιατί εξασφαλίσαμε τα χρήματα. Εμείς πάντως, μόλις πάρουμε τις τελικές εγκρίσεις από την ΕΕ – και θα πιέσουμε να βγουν το συντομότερο- θα προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες», κατέληξε ο υπουργός Υποδομών.


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Τουρισμός

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης ξενοδοχείων

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης…

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.