Deal News Online

undefined

Σήμερα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν σε ολόκληρη τη Σερβία 8.253 εκλογικά κέντρα τα οποία θα δέχονται ψηφοφόρους μέχρι τις 8:00 το βράδυ.

 

Προς το παρόν ομαλά διεξάγονται οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στη χώρα, όπου 6.584.376 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 250 βουλευτές για το κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Στο Κόσοβο επίσης άρχισαν να λειτουργούν 80 εκλογικά κέντρα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

 

21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί

 

Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάποια κόμματα που ανήκουν στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης Συμμαχία για τη Σερβία (SzS), όπως το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) και το εθνικιστικό κίνημα "Dveri", μποϋκοτάρουν τις εκλογές καταγγέλλοντας ότι δεν επικρατούν δημοκρατικές συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή τους. Τα κόμματα που απέχουν κατηγορούν για απολυταρχισμό τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και καλούν τους υποστηρικτές τους να μην προσέλθουν για να ψηφίσουν.

 

Ποιος θεωρείται φαβορί

 

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, φαβορί για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το κόμμα αυτό αναμένεται να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση με 12,5% φέρεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς που συγκυβερνάει από το 2012 με το Σερβικό Προοδευτικό του Βούτσιτς. Το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή αναμένεται να ξεπεράσουν άλλα τέσσερα κόμματα, μεταξύ αυτών και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του καταδικασθέντος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι.

 

Οι σημερινές εκλογές αν και δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς το αποτέλεσμα, θεωρούνται σημαντικές διότι όπως εκτιμάται θα επηρεάσουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Βούτσιτς, εφόσον το κόμμα του αποκτήσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει την πολιτική εγκυρότητα να διαπραγματευτεί ακόμη και για λιγότερο ευχάριστες λύσεις στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου. Κατά γενική εκτίμηση στόχος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι να λάβει το κόμμα του, μαζί με τους μέχρι σήμερα πολιτικούς εταίρους στην κυβέρνηση, πλειοψηφία δύο τρίτων για να μπορέσει να προωθήσει την αλλαγή του Συντάγματος που θα είναι απαραίτητη εάν επιτευχθεί συμφωνία για το Κόσοβο.

 

Τον αποκλεισμό του από τις εκλογές καταγγέλλει το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

 

Τις διακρίσεις σε βάρος του και τον αποκλεισμό του από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Σερβία καταγγέλλει το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (NKPJ), μετά την απόρριψη του ψηφοδελτίου του από την Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας. Το γεγονός καταγγέλλει και η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ).

 

Σε ανακοίνωσή του το ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας σημειώνει: «Η Εκλογική Επιτροπή, αμέσως μετά την άρνηση συμμετοχής του ψηφοδελτίου μας, "Ο Σοσιαλισμός είναι η μόνη διέξοδος", στις εκλογές, επέτρεψε τη συμμετοχή στη δεξιά οργάνωση Levijatan, για την οποία είχε αποφασίσει νωρίτερα ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για εγγραφή στις εκλογές, καθώς δεν είχε καταθέσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών προς υποστήριξη των υποψηφίων της.

 

Είναι σαφές ότι η Εκλογική Επιτροπή έκανε διακρίσεις σε βάρος των κομμουνιστών κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, γεγονός που δείχνει ότι όλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές εκτός από το ψηφοδέλτιό μας.

 

Εκπρόσωποι του ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας και της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας παρέδωσαν τις υπογραφές που είχαν συλλεχθεί για το ψηφοδέλτιο στις 5 Ιούνη».


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Τουρισμός

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης ξενοδοχείων

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης…

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.