Deal News Online

undefined

Μουσουρούλης: Τέλη καλοκαιριού το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική εταιρεία ενεργειακής οικονομίας τόνισε ότι το master plan για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών θα είναι έτοιμο στα τέλη του καλοκαιριού και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

 

Σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αυξηθεί τα κονδύλια

 

«Θα είναι, τόνισε, ένα σχέδιο δυναμικό, ρεαλιστικό και ικανό να αξιοποιήσει τα τεράστια κονδύλια που θα δοθούν από την επόμενη περίοδο προγραμματισμού». Επανέλαβε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Κοζάνη, την Φλώρινα και την Μεγαλόπολη έχουν αυξηθεί σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία προστίθενται πόροι οι οποίοι θα μοχλευθούν από το πρόγραμμα Invest EU καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Ο Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς από τις αρχές του 2021 αρχίζει η επιλεξιμότητα των δαπανών ενώ τόνισε ότι τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας που είχαν ατροφήσει λόγω της παρουσίας της ΔΕΗ θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν.

 

Κοπανάκης(ΔΕΗ): 300 εκατ. ευρώ το χρόνο κοστίζει η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

 

Στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιάννης Κοπανάκης τόνισε πως η επιχείρηση δεν φεύγει από τις περιοχές αυτές, αλλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται εκεί. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των εδαφών ορυχείων και σταθμών παραγωγής, δραστηριότητα που θα εξασφαλίσει πολλές θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στις εκτάσεις αυτές θα εγκατασταθούν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει εξαγγείλει η επιχείρηση τόσο στην Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη.

 

Ο Γιάννης Κοπανάκης επανέλαβε πως η ΔΕΗ υφίσταται η ζημιά της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ενώ στην ερώτηση γιατί αυτές δεν κλείνουν άμεσα ανέφερε πως λαμβάνονται υπόψη η τηλεθέρμανση των πόλεων στις λιγνιτικές περιοχές, η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων και η ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα.

 

Αντιπρόεδρος ΔΕΠΑ: Η θέρμανση θα καλυφθεί με τη συμβολή του φυσικού αερίου

 

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κων/νος Ανδριοσόπουλος σημείωσε ότι η θέρμανση θα καλυφθεί με τη συμβολή του φυσικού αερίου ενώ με τα κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσουν να εγκατασταθούν βιομηχανικές μονάδες που θα έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.

 

Κασαπίδης: Η μεγαλύτερη πρόκληση στην περιοχή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε την απολιγνιτοποίηση ως την μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ ζήτησε το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης να τεθεί σε εφαρμογή πριν την απώλεια των θέσεων εργασίας από την δραστηριότητα της ΔΕΗ που είναι προδιαγεγραμμένη. Εκτίμησε, δε, ότι θα χαθούν 5.000 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που είναι εξαρτημένες από το λιγνίτη ο οποίος σήμερα δημιουργεί εισόδημα ύψους 1 δισ. ευρώ στην περιοχή.

 

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Χάρης Δούκας ανέφερε ότι με την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας θα υπάρχουν λιγότερες ενεργειακές ανάγκες που θα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από ιδιοπαραγωγή.


World Business

Morgan Stanley: Θετική για την Coca Cola HBC

Morgan Stanley: Θετική για την Coca Cola HBC

Με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή στόχο 25 λίρες (περίπου 27,25 ευρώ) ανά μετοχή προτείνει...

Media

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλαν παραίτηση ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.