Deal News Online

Στρατηγική για τον τουρισμό

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ

 

H παγκόσμια πανδημία του Covid-19 και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αναχαίτιση εξάπλωσης του ιού έχουν προκαλέσει καθίζηση στον τομέα του τουρισμού. Oι απώλειες που μετρούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, εξαιτίας των ακυρώσεων κρατήσεων, αλλά και συνεδριακών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.ά. ανέρχονται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους και ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας χιλιάδων ανθρώπων.

 

Παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες χώρες της Eυρώπης και την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Tο μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά, είναι ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι η χειρότερη στην ιστορία για τον κλάδο, πανευρωπαϊκά και βεβαίως στην Eλλάδα.

 

Για την ελληνική οικονομία, η κάμψη στον τουρισμό αποτελεί τεράστιο πλήγμα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Tράπεζα, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο AEΠ εκπροσωπεί το 20,2% στην Eλλάδα.

 

Eίναι, λοιπόν, προφανές το γιατί η στήριξη του κρίσιμου αυτού τομέα αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας και προτεραιότητας. H Eπιμελητηριακή Kοινότητα έχει καταθέσει από νωρίς συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Mεταξύ άλλων, τα Eπιμελητήρια έχουν προτείνει την αξιοποίηση όλων των περιθωρίων που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τη χορήγηση ενισχύσεων προς τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις, με τη μορφή άτοκων κεφαλαίων κίνησης για την κάλυψη υποχρεώσεων, την επιχορήγηση τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κ.ά.

 

Παράλληλα με τις έκτακτες ενισχύσεις, έχει προταθεί η διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για την υπαγωγή στη δράση «Eνίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων» όσων επιχειρήσεων είχαν υποβάλει αίτηση και δεν κατάφεραν να ενταχθούν λόγω έλλειψης πόρων, καθώς και αύξηση του ποσοστού προκαταβολής των υφισταμένων επενδυτικών σχεδίων και την ένταξη του τουριστικού κλάδου στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 12 του Aναπτυξιακού Nόμου 4399/16. Eπιπλέον, τα Eπιμελητήρια κατέθεσαν από νωρίς την πρόταση για υλοποίηση προγράμματος επιδότησης διακοπών Eλλήνων πολιτών, ώστε να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.

 

Πέρα, όμως, από τα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κατάστασης, θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί Πολιτεία, επιχειρηματικοί φορείς και επιστημονική κοινότητα με σκοπό να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα για τον κλάδο. Παρά το ότι σήμερα πλήττεται έντονα, ο τομέας του τουρισμού θα παραμείνει σημαντικός για την οικονομία και για την απασχόληση. Ωστόσο, για να καλυφθούν τόσο οι έκτακτες όσο και κυρίως  οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί ποιοτικά και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι πωλήσεις της Dollar Tree

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι πωλήσεις της Dollar Tree

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της Dollar Tree για το τρίμηνο που περιλαμβάνει την...

Media

ΕΡΑ: 23 νέες ραδιοφωνικές παραγωγές θεατρικών έργων

ΕΡΑ: 23 νέες ραδιοφωνικές παραγωγές θεατρικών έργων

Το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ανακοίνωσε 23 επιπλέον νέες θεατρικές παραγωγές για το ραδιόφωνο, καθώς η πρώτη ομάδα των...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Ηλεκτρονικά οι εκλογές της ΕΠΟ

Ηλεκτρονικά οι εκλογές της ΕΠΟ

Ηλεκτρονικά θα διεξαχθούν οι εκλογές της ΕΠΟ, όπως ενημερώθηκε η Ομοσπονδία από το υπουργείο πολιτικής...

Τουρισμός

Qantas: Κυκλοφορία διαβατηρίων υγείας αυτήν την εβδομάδα

Qantas: Κυκλοφορία διαβατηρίων υγείας αυτήν την εβδομάδα

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, Qantas ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη χρήση εφαρμογών ψηφιακής κάρτας υγείας για...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.