Deal News Online

undefined

Αρνητική γνωμοδότηση για ανεμογεννήτριες σε 14 νησίδες

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών- του του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση ως προς την εγκατάσταση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε 14 νησίδες του Νότιου Αιγαίου που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές NATURA.

 

Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση του υπουργείου αφορά τις νησίδες Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχεία Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, ΠαχειάΝισύρου των ΠΕ Καλύμνου, Θήρας και Κω Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία 106 ανεμογεννητριών καθώς και την κατασκευή 14 λιμενικών έργων (μια σε κάθε νησίδα), ενώ η συνολική έκταση των τριών αιολικών πάρκων - ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) καταλαμβάνει συνολική έκταση 5.556,04 τ.χλμ που αντιστοιχούν και στο μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου.

 

Οι νησίδες αυτές μπορεί να είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ακατοίκητες από ανθρώπους, αλλά είναι ταυτόχρονα και περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας αφού εκεί φωλιάζουν Αιγαιόγλαροι, Μαυροπετρίτες, Σπιζαετοί ενώ φιλοξενούν και αποικίες Μύχου και Αρτέμη. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σημαίνει την οριστική εξαφάνιση πτηνών από την περιοχή του Νότιου Αιγαίου, μια καταστροφή οριστική και μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με μια πλειάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών.

 

Όπως αναφέρεται στην υπό εξέταση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) υπάρχει σημαντικό κενό στις ημερομηνίες των επισκέψεων στις νησίδες. Οι μελετητές δεν αφιέρωσαν ημέρες ανά νησίδα όπως απαιτεί η νομοθεσία αλλά μόνο λίγες ώρες γεγονός που σημαίνει ότι «έχουν καλύψει πλημμελώς το θέμα της τεκμηρίωσης της οικολογικής αξίας των εξεταζόμενων τόπων». Επίσης αναφέρουν ότι «μεταφέρονταν με ελικόπτερο από την μία νησίδα στην άλλη» χωρίς να αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο.

 

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται σαφώς ότι: «Η υλοποίηση των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ είναι πιθανό να προκαλέσει τον οριστικό εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας από τις νησίδες. Εφόσον όμως και στην άμεση περιοχή προβλέπονται επίσης ΑΣΠΗΕ στα γύρω νησιά, τα πτηνά δεν θα μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και είναι πολύ πιθανή η οριστική εξαφάνιση πτηνών σε όλη την περιοχή του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου».

 

«Θεωρούμε ότι η υπό εξέταση επένδυση εφόσον υλοποιηθεί, είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα το αδιατάρακτο των νησίδων, καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο Δίκτυο NATURA 2000», επισημαίνεται.

 

«Επιτέλους, φαίνεται να επικρατεί η λογική και τα επιστημονικά δεδομένα. Αναμένουμε πλέον και εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου την αναγνώριση του προφανούς: ότι η ισοπέδωση των 14 νησίδων για την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ αποτελεί ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί», αναφέρει σε ανακοίνωση της που χαιρετίζει την σχετική γνωμάτευση η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.


protoselida

World Business

Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

Στα βράχια έπεσε η προσπάθεια πώλησης της Brooks Brothers που είχε ξεκινήσει το 2019, έπειτα και...

Media

H Alter Ego Media επέστρεψε τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι»

H Alter Ego Media επέστρεψε τα χρήματα του…

Τα χρήματα που έλαβε μέσω της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» για τον κορωνοϊό, επέστρεψε η Alter Ego.

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Τεχνολογία

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Ένα από τα δημοφιλέστερα στους νέους μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει...

Υγεία & Διατροφή

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck επιβεβαίωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εφοδιάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Περιβάλλον

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

Περισσότερες επιδημίες θα προκύψουν, εκτός κι εάν οι κυβερνήσεις λάβουν ενεργά μέτρα για να αποτρέψουν το πέρασμα άλλων ζωονόσων ασθενειών στον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.