Deal News Online

undefined

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δυνατότητες κατώτερες των αναγκών της οικονομίας Προτεινόμενο

Τι εκτιμάει μελέτη του ΕΒΕΑ

 

Κατώτερες των περιστάσεων είναι οι δυνατότητες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί σημαντικά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

«Η υφιστάμενη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί σημαντικά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 και θα πρέπει να μετεξελιχθεί και να μετασχηματιστεί, ώστε να καταστεί εφικτός ο συντονισμός δημόσιων επενδυτικών πρωτοβουλιών σε στοχευμένες κατευθύνσεις με σκοπό την κινητοποίηση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς αυτές τις κατευθύνσεις» σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση με αφορμή τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ σχετικά με τις δυνατότητες μιας Ελληνικής Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 

Την ανάγκη της δημιουργίας μιας Ελληνικής Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας με διευρυμένες δυνατότητες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αποστέλλοντάς τους ταυτόχρονα σχετική μελέτη.

 

Πού προτείνεται να κατευθυνθεί το «πακέτο» των 30 δισ. από την ΕΕ

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, από τη μελέτη του ΕΒΕΑ προέκυψε ότι, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που προτείνεται να αναλάβει τη διαχείριση του πακέτου των 30 και πλέον δισ. ευρώ που προβλέπεται να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν με στόχο:

 

• την επιχειρηματική μεγέθυνση, μέσα από συγχωνεύσεις μικρών επιχειρηματικών μονάδων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας.

• την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

• την κάλυψη του ελλείμματος καινοτομίας, με ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης, καθώς και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

• την ενίσχυση επενδύσεων σε δυναμικούς, εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, η πράσινη ενέργεια, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός, με την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών.

 

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή, η Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αναλάμβανε την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων επιδιώκοντας κυρίως να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο σχημάτων σύμπραξης που θα μπορούσε να προωθήσει.

 

Θα μπορούσε, επίσης, να λειτουργήσει ως "ανταγωνιστικός" πόλος σε σχέση με τις συστημικές εμπορικές τράπεζες της χώρας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Κρίσιμης σημασίας η αναπτυξιακή χρηματοδότηση

 

Όπως αναφέρεται, μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις, την κρίση χρέους και την πανδημία, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για μία επανεκκίνηση και χρειάζεται στήριξη. Η αναπτυξιακή χρηματοδότηση έχει κρίσιμη σημασία και έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων.

 

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος επισημαίνει ακόμη ότι η προτεινόμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθίσταται επείγουσα λόγω και της προβληματικής κατάστασης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.

 

Όπως επισημαίνεται, άλλωστε, στη μελέτη του ΕΒΕΑ, η ευρύτερη κινητοποίηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα προσκρούει στην αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγήσουν τα αναγκαία κεφάλαια στην αγορά.

 

Έντονο το πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης και η αναβαθμισμένη και διευρυμένη λειτουργία μιας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας θα τους προσέφερε σημαντικές βοήθειες, κατευθύνοντας πόρους σε σημαντικούς τομείς και περιοχές όλης της χώρας.


protoselida

World Business

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της αγοράς

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της…

O Ολλανδός ζωγράφος και ο Banksy οδήγησαν τη δημοπρασία του Sotheby’s στα 192,7 εκατ. δολάρια

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.