Deal News Online

undefined

Ζαββός: Το κόστος των «κόκκινων» δάνειων στους επενδυτές Προτεινόμενο

Τι προσφέρει το σχέδιο «Ηρακλής»

 

Το σχέδιο «Ηρακλής» υπερασπίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει τα «κόκκινα» δάνεια «με τα λεφτά των επενδυτών και όχι του Έλληνα φορολογούμενου».

 

Μάλιστα έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις γιατί κατά τη γνώμη του είναι καλύτερη επιλογή από την δημιουργία μιας λεγόμενης «εθνικής bad bank» που θα αναλάμβανε όλα τα κόκκινα δάνεια.

 

Ο Γιώργος Ζαββός, απαντώντας στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την επιλογή αυτού του σχήματος αντί της λεγόμενης bad bank, εξήγησε ότι, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο μείωσης των «κόκκινων» δανείων που είναι ο «Ηρακλής».

 

Δεν είναι της παρούσης το θέμα της bad bank

 

Το σχέδιο δημιουργίας μιας bad bank, είπε ο υφυπουργός, το έχουν επεξεργαστεί, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και άλλοι. «Είναι ενδεχομένως μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής» καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που το καθιστούν αδύνατον να δημιουργηθεί. Το πρώτο, είπε, που θα πρέπει να επεξεργαστούμε, είναι το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια bad bank, είτε αυτή θα ήταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε εθνικό επίπεδο. Εάν μιλάμε για μια ευρωπαϊκή bad bank, αυτή θα έπρεπε να αναλάβει ένα βάρος 500-600 δισεκατομμυρίων από «κόκκινα» δάνεια, και το κόστος αυτό να το αναλαμβάνουν τα ευρωπαϊκά ταμεία – μια απόφαση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει από την Ε.Ε.. Η δεύτερη επιλογή να δημιουργηθεί μια εθνική bad bank, όπου το δημοσιονομικό της κόστος θα είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το κόστος να το αναλάβει να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».

 

Κορυφαία επιλογή το σχέδιο «Ηρακλής»

 

Αντιθέτως, τόνισε ο υφυπουργός, ο «Ηρακλής» αποτελεί «την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του 'Ηρακλή', σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο» σημείωσε ο κ. Ζαββός.

 

Το δεύτερο στοιχείο που δεν κάνει καλή την επιλογή δημιουργίας μιας εθνικής bad bank, είναι όπως ανέλυσε ο υφυπουργός, «το εποπτικό κόστος, δηλαδή τα κεφάλαια θα πρέπει να 'κάψουν' οι τράπεζες για να πετύχουν αυτό το πράγμα».

 

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ο 'Ηρακλής' υπήρξε ένα εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο ξεκίνησε περίπου έναν χρόνο πριν, όταν δεν υπήρχε κυριολεκτικά τίποτε, ούτε σαν σχέδιο, ούτε σαν σκέψη, παρά μόνο κάποιες ιδέες που απλά κυκλοφορούσαν».

 

Το σχέδιο «Ηρακλής» είπε «αντιμετωπίζει με συστηματικό τρόπο ένα από τα κορυφαία θέματα που είναι το θέμα των 'κόκκινων' δανείων. Το αντιμετωπίζει με τα λεφτά των επενδυτών και όχι του Έλληνα φορολογούμενου. Στο εγχείρημα αυτό στοιχίστηκαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως ξέρετε, γι' αυτό είναι και επιτυχημένο. Το επικρότησαν και το επικροτούν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο executive vice president της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντομπρόβσκι, η κυρία Βεστάγκερ, ο κ. Ρέγκλιγκ, άπαντες. Έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τεράστιες προσπάθειες μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης πετύχαμε τη μηδενική στάθμιση που είναι κολοσσιαίας σημασίας για μια χώρα η οποία δεν ήταν επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή δώσαμε ένα εργαλείο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο άμεσο μέλλον να βγει από τον 'βάλτο' των 'κόκκινων' δανείων, όχι με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου».


protoselida

World Business

Ηνωμένο Βασίλειο: Αποκλεισμός της Huawei από τα 5G δίκτυα

Ηνωμένο Βασίλειο: Αποκλεισμός της Huawei από τα 5G…

Στον αποκλεισμό της Huawei από τα δίκτυα 5G της χώρας προχωρά το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς...

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Αθλητικά

Μνημόνιο συνεργασίας της Γ.Γ.Α. με την Περιφέρεια Κρήτης

Μνημόνιο συνεργασίας της Γ.Γ.Α. με την Περιφέρεια Κρήτης

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γ.Γ.Α. και της Περιφέρειας Κρήτης υπέγραψαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο...

Τουρισμός

Περιφερειακά αεροδρόμια: -90% η επιβατική κίνηση Ιουλίου

Περιφερειακά αεροδρόμια: -90% η επιβατική κίνηση Ιουλίου

Εξόχως αποθαρρυντικά για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι είναι τα πρώτα στοιχεία...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.