Deal News Online

undefined

Ένεση ρευστότητας 2,5 δισ. από την ΕΕ στα ταμειακά διαθέσιμα

Μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα

 

Καταφθάνουν μέσα στον Ιούλιο τα πρώτα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσό να ξεπερνά τα 2,5 δισ. με στόχο την χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ κοινοτικών πόρων και τα μέτρα που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ) χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Τα κεφάλαια τα οποία αναμένονται μέσα στον Ιούλιο προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους (πάνω από 2 δισ. ευρώ) από το ΕΣΠΑ τα οποία ανακατευθύνονται από την Ε.Ε σε μέτρα Covid. Συμπληρώνονται  και με την πετυχημένη έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των  748εκατ. ευρώ εκ των οποίων 644 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.

 

Η ένεση ρευστότητας στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνησης η οποία θέλει να ενεργοποιήσει ένα ακόμα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς στο μέτωπο του προϋπολογισμού τα έσοδα δέχονται καταλυτικό πλήγμα.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, η εικόνα των εισπράξεων από τον τουρισμό ήταν αποκαρδιωτική με τα φορολογικά έσοδα από αυτή την πηγή αυτή να κινούνται κάτω από  5% των αντίστοιχων περυσινών εισπράξεων.

 

«Η σούμα» θα γίνει τις επόμενες ημέρες και οι ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Ιουλίου με την αγωνία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών να εντείνεται αφού τα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά με τις κρατήσεις να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τη πληρότητα να μην ξεπερνάει το 20%.

 

Οι εκτιμήσεις για τις παρενέργειες στο κλάδο αναθεωρούνται προς το χειρότερο με κυρίαρχο πλέον το σενάριο για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό πάνω από το 60%, πράγμα που σημαίνει πλήγμα στο ΑΕΠ άνω του 5% και απώλειες τουλάχιστον 250.000 θέσεων εργασίας.

 

ΤτΕ: Στον πάτο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

 

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική ότι η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με την Έκθεση «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δις. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δις. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%»

 

Το ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την κρίση του τουρισμού καταγράφει και η πρόσφατη ανάλυση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις από το κορωνοιό.

 

Εκτιμάται ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική άμεση και έμμεση μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Τουρισμός

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης ξενοδοχείων

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης…

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.