Deal News Online

Περιβαλλοντική εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά μιας Χρήσης»»

Εκστρατεία για μια «Ελλάδα Χωρίς πλαστικά Μιας Χρήσης», ξεκινά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος A.K. Λασκαρίδη, σε μια προσπάθεια έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών της για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και ενσωματώνει την οδηγία 2019/904/ΕΕ για τον περιορισμό των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

 

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε νωρίτερα παρότι η προθεσμία εναρμόνισης με την οδηγία είναι τον Ιούνιο του 2021 προκειμένου οι πολίτες και η αγορά να έχουν έγκαιρη ενημέρωση. «Δίνουμε ένα περιβαλλοντικό μήνυμα στην αγορά και στους πολίτες. Είδαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη τη φάση της διαβούλευσης και το βλέπουμε ήδη από την επικοινωνία που έχουμε με τους πολίτες. Το κλειδί είναι να υπάρχει ενημέρωση, να υπάρχει μία καμπάνια ενημέρωσης που ήδη έχει ξεκινήσει σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Λασκαρίδη, οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρχει θετική ανταπόκριση», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και καθηγητής στο ΕΜΠ.

 

Αυτή την στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ το 50% είναι προϊόντα μίας χρήσης. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταναλώνονται 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια μόνο για το σερβίρισμα του καφέ κάθε χρόνο ενώ επίσης καταναλώνονται 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια. Η έκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά των ανθρώπων απαιτούν άμεση κινητοποίηση για να μειωθεί δραστικά ο αντίκτυπος τους στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

 

Από τον Ιούλιο του 2021 κάποια αντικείμενα που ήταν συνέχεια μέσα στην καθημερινότητά μας θα καταργηθούν. Πρόκειται για πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά). Τα αντικείμενα όμως αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα, εναλλακτικά προϊόντα, όπως μεταλλικά καλαμάκια, βιοδιασπώμενα, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, χάρτινα πιάτα.

 

Η αλλαγή αυτή στη φιλοσοφία των πολιτών της χώρας ώστε να γίνουν φιλικοί προς το περιβάλλον και να υιοθετήσουν πρακτικές που εδώ και πολλά χρόνια υιοθετούν άλλες χώρες στην ΕΕ μόνο θετικά αποτελέσματα πρόκειται να έχει. «Είναι βέβαιο ότι με την κατάργηση και την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά των 10 προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021 αμέσως θα έχουμε μία πολύ μεγάλη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης, σταδιακή μεν αλλά πολύ μεγάλη μείωση. Η μείωση της κατανάλωσης και της απόρριψης των πλαστικών θα έχει επίπτωση και στην ρύπανση στις ακτές μας αλλά και στις θάλασσες, δεδομένου ότι το 50% των απορριμμάτων αυτών είναι πλαστικά μιας χρήσης», εξηγεί ο κ. Αραβώσης.

 

Μετά από κάποιες δράσεις που έγιναν σε ακτές της Αττικής από τις 30 Μαΐου, σειρά στην εκστρατεία έχει η Νάξος, όπου θα ταξιδέψει ομάδα του Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη. «Ξεκινάμε να βγάλουμε το "Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης" στην πραγματικότητα εκτός Αθήνας. Το "Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης" είναι γενικά μια δέσμη πραγμάτων. Έχει ένα κομμάτι που αφορά τους καθαρισμούς έχει όμως κι ένα κομμάτι που αφορά δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης, άρα δεν είναι μόνο μια διαδικασία απορρύπανσης σαν αυτό που κάνουμε εμείς στο ίδρυμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Α.Κ Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου.

 

«Στόχος είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για την αλλαγή που έρχεται και να τον βοηθήσουμε να αλλάξει την καθημερινότητά του να γίνει δηλαδή πιο υπεύθυνος στην κατανάλωσή του», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του επόμενου Ιουλίου θα πραγματοποιούνται δράσεις με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος αλλά και να πειστεί ότι αξίζει να αλλάξει και ο ίδιος τον τρόπο της ζωής του.

 

Σημειώνεται τέλος ότι στην ιστοσελίδα του "Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης" υπάρχει η δυνατότητα για όποιον ενδιαφέρεται να προτείνει δράσεις και να τις καταθέσει στην πλατφόρμα που υπάρχει.


Αθλητικά

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά αθλήματα

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά…

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.