Deal News Online

undefined

Ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε έναν μειωμένο προϋπολογισμό Προτεινόμενο

Συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με σκοπό την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των ηγετών του μπλοκ που πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

 

Μάλιστα ο Μισέλ πρότεινε έναν ελαφρώς μειωμένο προϋπολογισμό, 1,074 δισ. ευρώ έναντι 1,094 της αρχικής πρότασης της Κομισιόν, και παρέμεινε πιστός στην πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα διαθέσει 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο τρίτα σε μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων.

Ωστόσο, τα κράτη με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό πρόκειται να διατηρήσουν τις επιστροφές επί των εισφορών που δικαιούνται σε μια προσπάθεια να εξευμενιστούν η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία.

Ο κ. Μισές πρότεινε επίσηςνέους φόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών από το 2021, των ψηφιακών συναλλαγών και του αποτυπώματος άνθρακα των εισαγωγών έως το 2023, καθώς και επιπλέον έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών.

Το ένα τρίτο όλων των δαπανών της ΕΕ θα πρέπει να προωθεί την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει την έναρξη της αποπληρωμής του χρέους το 2027, ενώ ζητά την αύξηση του τρέχοντος προϋπολογισμού για τα έτη 2014-20, κατά 11,5 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί άμεσα η στήριξη των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων.

Τέλος, προτείνεται ένας λιγότερο αυστηρός μηχανισμός επόπτευσης του κράτους δικαίου, πράγμα που ίσως καθησυχάσει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

«Η κρίση του κορονοϊού φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μία πρόκληση ιστορικών διαστάσεων» δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου.

«Βγαίνουμε σιγά-σιγά από την οξεία υγειονομική κρίση. Κι ενώ απαιτείται ακόμη εξαιρετική εγρήγορση στον τομέα της δημόσιας υγείας, η έμφαση μετατοπίζεται πλέον στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών καταστροφών».

Η πανδημία είναι η τελευταία από τις πρόσφατες δυσκολίες της ΕΕ, μετά την κρίση χρέους πριν από δέκα χρόνια, την χαοτική μαζική μετανάστευση και στη συνέχεια το τραύμα του Brexit.

Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χαρακτηρίσει την πρόσφατη κρίση «υπαρξιακή» για την Ένωση, που δεν μπορεί να αποτύχει αυτή τη φορά, καθώς τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα ενισχύονται σε χώρες όπως η Ιταλία.

Οι ευρωπαϊκές σύνοδοι όπου συζητιούνται οικονομικά ζητήματα είναι πάντοτε οι πιο δύσκολες, και πολλές φορές παρατείνονται για μία ή δύο μέρες.

Παράλληλα με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των διαφορών μεταξύ των 27 εταίρων για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε και ένα ταμείο ύψους 5 δισ. ευρώ για να αντισταθμιστεί το σοκ του Brexit όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του έτους. Η αποτυχία του Λονδίνου και των Βρυξελλών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση, ειδικά την εμπορική, θα έχει επιπτώσεις δυνητικά καταστροφικές καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Μισέλ, θα πρέπει να αναλύσει, έως τον Φεβρουάριο 2021 τις πρώτες επιπτώσεις των νέων σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, και το ταμείο θα μπορούσε να στηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες που θα βρεθεί ότι βλάπτονται περισσότερο.


Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Secret Money

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η παράταση

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η…

Eξελίξεις στο μέτωπο EΛΛAKTΩP, με την αναβολή της έκτακτης γ.σ. της Reds (προγραμματισμένη για την...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.