Κόσμος

Αιγυπτιακή βουλή: «Πράσινο φως» στον Αλ Σίσι να στείλει στρατό στη Λιβύη

Την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας ενέκρινε το κοινοβούλιο της Αιγύπτου σε ψήφισμά του, τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το al-Arabiya.

 

ΤαΤ αιγυπτιακά στρατεύματα, θα έχουν το «πράσινο φως» για να επέμβουν στο λιβυκό έδαφος, εφόσον, οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι και Υεμενίτες μισθοφόροι και τζιχαντιστές, αλλά και τα τουρκικά drone κινηθούν ενάντια στη Σίρτη.

 

Η εντολή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι με τους ηγέτες των φυλών της Λιβύης στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου "να παρέμβουν για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου".

 

Στη συνάντηση, ο αλ-Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος "δεν θα μείνει αδρανής ενόψει της διέλευσης της γραμμής Σίρτη-Τζούφρα", από τις δυνάμεις του Σάρατζ.

 

Η κεντρική πόλη Σίρτη και η στρατιωτική βάση της Τζούφρα ελέγχονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με έδρα την Ανατολή, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει ανατολικά μετά από μια σειρά νικών από την κυβέρνηση της Τρίπολη τον περασμένο μήνα.

 

Ο πρόεδρος αλ-Σίσι είπε ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη αφού εξασφαλίσει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή