Αγορές

Πέφτει το κόστος δανεισμού της Έλλάδας Προτεινόμενο

Κοντά στο 1% - Στην χαμηλότερη απόδοσή του το 10ετές

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται το κόστος δανεισμού για το ελληνικό κράτος καθώς το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο εμφανίζει τη χαμηλότερη απόδοσή του.

 

Η απόδοση του ελληνικού νέου δεκαετούς έχει υποχωρήσει κατά 5,4 μονάδες βάσης στο 1,054. Είναι η χαμηλότερη απόδοση ελληνικού ομολόγου, δηλαδή το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το ελληνικό κράτος – ενώ το περσινό δεκαετές (το οποίο ωριμάζει σε εννέα χρόνια) έχει υποχωρήσει ακόμα χαμηλότερα και η απόδοσή του βρίσκεται κάτω από το 1%.

 

Ταυτόχρονα εντυπωσιακή είναι η βελτίωση των ευρωπαϊκών ομολόγων από την ώθηση που έδωσε η συμφωνία των 750 δισεκατομμυρίων στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. για τη δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την έκτακτη ρευστότητα τρισεκατομμυρίων που έχει αναπτύξει η ΕΚΤ.

 

Η διάθεση για ρίσκο των επενδυτών έχει αυξηθεί, ωθώντας τους να αγοράσουν ομόλογα περιφέρειας που έχουν λίγο υψηλότερες αποδόσεις – αφού η ΕΚΤ είναι αγοραστής τελευταίας ευκαιρίας και εξασφαλίζει τις αποδόσεις τους.

 

Ιταλία: Κάτω του 1% η απόδοση του 10ετούς

 

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, που αντανακλά το ενδεικτικό κόστος δανεισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, έχει υποχωρήσει κάτω του 1% (0,998%) βελτιωμένο κατά 3,6 μονάδες βάσης από χθες.

 

Αυξάνονται οι αποδόσεις για Γερμανία, Ολλανδία

 

Αντίθετη πορεία ακολουθούν οι αποδόσεις των χωρών του πυρήνα καθώς οι αποδόσεις τους αυξάνονται – αν και παραμένουν σε αρνητική επικράτεια.

 

Η απόδοση στην Ολλανδική δεκαετία αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,4 μονάδες βάσεις στο -0,365, ανώ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες βάσης στο -0,489%

 

Το έμπρακτο αποτέλεσμα της συμφωνίας των «27»

 

Η μείωση του κόστους δανεισμού των κρατών της ευρω-περιφέρειας και η τάση σύγκλισης με το κόστος δανεισμού των χωρών του πυρήνα αποτελεί το πρακτικό αποτέλεσμα της έμπρακτης αλληλεγγύης που επέδειξαν οι ηγέτες των 27 αλλά και της ταχύτητας με την οποία η ΕΚΤ άπλωσε τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή