Deal News Online

undefined

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνο αλαλούμ στο Καστελόριζο

Για «επικίνδυνο αλαλούμ στο Καστελόριζο» κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενη στην ...κατά λάθος NAVTEX που εξέδωσε το Λιμενικό για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή.

 

Το παρολίγον «περιστατικό» που θα λειτουργούσε ως σπίρτο σε προσάναμα επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής χθες, προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε για "τραγελαφικές και επικίνδυνες καταστάσεις".

 

Το χειρότερο, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι υπουργός έδειξε να αγνοεί πως όλες οι NAVTEX βγαίνουν από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου του Εθνικής Άμυνας. Και, συνεπώς, δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια για την έκδοση της συγκεκριμένης.

 

Για να δείξουν το μέγεθος του κινδύνου, παρέπεμπαν στο γεγονός ότι αμέσως μετά την ...κατά λάθος NAVTEX του Λιμενικού, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε αντι-NAVTEX, για να εκτονωθεί τελικά η ένταση μετά τις ελληνικές διευκρινίσεις.

 

"Δηλαδή μπορεί να γίνει και πόλεμος κατά λάθος;", ήταν ορισμένα από τα σκωπτικά (ρητορικά) ερωτήματα που εξέφραζαν στους διαδρόμους της Βουλής βουλευτές από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, ενώ ακόμα και στα έδρανα της αντιπολίτευσης ήταν ορατή η αμηχανία των παρευρισκομένων.

 

"Δεν γνωρίζαμε"

 

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή: "Το Λιμενικό αιτήθηκε άσκηση περιορισμένης εμβέλειας με πραγματικά πυρά στην περιοχή εκείνη. Αυτό εκτιμήθηκε ότι θα εκλαμβανόταν ως αμφιλεγόμενο μήνυμα. Η NAVTEX εξεδόθη μετά από συνεννόηση σε χαμηλότατο επίπεδο, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα ούτε οι ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας ούτε του Λιμενικού - έτσι γίνεται συνήθως – ούτε φυσικά η στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ και εμείς. Έγινε η σχετική διόρθωση και η αποκλιμάκωση, η οποία είχε αρχίσει να εξελίσσεται, ολοκληρώθηκε».

 

"Δηλαδή μπορεί να γίνει και πόλεμος κατά λάθος;", ήταν ορισμένα από τα σκωπτικά (ρητορικά) ερωτήματα που εξέφραζαν στους διαδρόμους της Βουλής βουλευτές από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, ενώ ακόμα και στα έδρανα της αντιπολίτευσης ήταν ορατή η αμηχανία των παρευρισκομένων.

 

Το θέμα "σήκωσε" ο κ. Τζανακόπουλος επιλέγοντας σκληρή επικριτική γλώσσα. «Ήρθε ο κ. Παναγιωτόπουλος ενώπιον του Σώματος και με μια ασύγγνωστη αφέλεια δήλωσε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, σε μια συνθήκη κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, δεν γνώριζε ότι το Λιμενικό εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο. Πρόκειται για τραγελαφικές και επικίνδυνες καταστάσεις, για καταστάσεις που αποδεικνύουν ότι εδώ δεν έχουμε κυβέρνηση που μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έχετε μαζευτεί και παίζετε την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις προκλήσεις στο Αιγαίο να έρχεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και να λέει ότι δεν γνώριζε".

 

Συνδέοντας δε, το θέμα με την μετακίνηση του πρωθυπουργικού ζεύγους (από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο) με στρατιωτικό ελικόπτερο, πρόσθεσε: "Φαντάζομαι ότι δεν γνώριζε ο υπουργός τα όσα έκανε το Λιμενικό γιατί ασχολούταν με τη δέσμευση τριών στρατιωτικών ελικοπτέρων για να πηγαινοέρχεται ο κ. Μητσοτάκης από την Πάρο στην Επίδαυρο».

 

Όπως έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εν λόγω σύνδεση έγινε λόγω της συγκυρίας και όχι μόνο της ουσίας, (σ.σ. "ο εκάστοτε πρωθυπουργός δικαιούται να χρησιμοποιεί μέσα του στρατού για τις μετακινήσεις του, όταν όμως αυτές γίνονται στο πλαίσιο των καθηκόντων του"), ακριβώς επειδή η δέσμευση ενός ή τριών στρατιωτικών ελικοπτέρων συνέπεσε με την επιφυλακή στο Καστελόριζο.


World Business

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον…

Ο Σεπτέμβριος επιφύλασσε αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα...

Media

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

Η Ελληνική Ραδιοφωνία σχεδιάζει να μεταδώσει μια σειρά από ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές που θα έχουν...

Αθλητικά

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κρίσεων αποφάσισε...

Τεχνολογία

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα αυξήσει τις μηνιαίες χρεώσεις στις Ηνωμένες...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.