Deal News Online

undefined

Σταϊκούρας: Κάλεσμα δανειοληπτών για ένταξη στο σχέδιο «γέφυρα» Προτεινόμενο

Θα ισχύσει τους επόμενους εννέα μήνες και θα παράσχει επιδότηση δόσης έως 90%

 

Κάλεσμα στους δανειολήπτες να ενταχθούν στη νέα πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας που σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί από τη Δευτέρα απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε το νέο σχέδιο που θα ισχύσει τους επόμενους εννέα μήνες και θα παράσχει επιδότηση δόσης έως 90% για το πρώτο τρίμηνο στους πράσινους δανειολήπτες αν ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων από την υγειονομική κρίση.

 

"Σκοπός μας είναι να ανοίξει η πλατφόρμα τη Δευτέρα", ανέφερε για το πρόγραμμα "γέφυρα". Πρέπει οι πολίτες να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό το αίτημα στην πλατφόρμα και να πάρουν τη στήριξη που παρέχεται, είπε.

 

Δεν απέκλεισε για 1 με 2 μήνες να επεκταθεί το δικαίωμα του μειωμένου ενοικίου για τους πληττόμενους επιχειρηματίες και εργαζόμενους, αλλά κάλεσε τις δύο πλευρές (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές) στο τραπέζι του διαλόγου για το ύψος των ενοικίων καθώς, όπως εξήγησε, το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει για πολύ καιρό στον ιδιωτικό τομέα αλλά και γιατί πρέπει να ισορροπήσουν τα ενοίκια στη νέα πραγματικότητα.

 

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως η ΑΑΔΕ μέσα στις επόμενες μέρες θα αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπωθεί η νέα, μειωμένη ή μηδενική, προκαταβολή φόρου. Άφησε εμμέσως να εννοηθεί ότι για όσους έχουν πληρώσει θα υπάρξει πρόβλεψη συμψηφισμού ή επιστροφής του ποσού λέγοντας πως θα υπάρχει ανάλογη αντιμετώπιση με το θέμα της ευελιξίας στον συμψηφισμό του ΦΠΑ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει ενσωματωθεί στα σενάρια που καταστρώνει το οικονομικό επιτελείο η μεγάλη συρρίκνωση των εσόδων από τον τουρισμό. Παραδέχθηκε ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση των εσόδων του τουρισμού αλλά, όπως επισήμανε, κανείς δεν μπορεί να την ποσοτικοποιήσει ακόμα "γιατί είμαστε στη μέση της περιόδου". Τόνισε παράλληλα το επιπλέον πρόβλημα που προκαλεί η μειωμένη τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στα Βαλκάνια.

 

Αναφέρθηκε στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία εκτιμάται ότι θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο με βάση τις αιτήσεις που θα αρχίσουν να γίνονται προς το τέλος Αυγούστου.

 

Απάντησε θετικά στο αν υπάρχουν τα χρήματα, τα ταμειακά διαθέσιμα, για επιπλέον μέτρα, ενώ ερωτηθείς για το ποιες πολιτικές θα υλοποιηθούν είπε πως "θα μου επιτρέψετε να αξιολογηθούν με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε τότε".

 

Εξήγησε επίσης πως δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον Σεπτέμβριο τις σωρευμένες οφειλές της υγειονομικής κρίσης. Θα έχουν περίοδο χάριτος φέτος και θα μπορούν να επιλέξουν είτε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή 24 δόσεις με επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

 

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και για το αν θα γίνει φέτος η καταβολή έκανε λόγο για μία απόφαση που θα ανακοινωθεί έγκαιρα τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να προσφύγουν  προκειμένου να δικαιωθούν.

 

Για το πρόγραμμα SURE επανέλαβε πως δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη,  συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει στείλει τις εγγυήσεις, αλλά η εκταμίευση των πόρων θα γίνει από τον Σεπτέμβριο. Επίσης, από το 2021 και μετά θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση πόρων από το σχέδιο ανάπτυξης.


Media

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, η ΕΡΤ2 θα...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Τεχνολογία

Nintendo: «Τιτλοι τέλους» για την κονσόλα 3DS

Nintendo: «Τιτλοι τέλους» για την κονσόλα 3DS

Η Nintendo ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει σταματήσει να κατασκευάζει την οικογένεια συστημάτων 3DS και...

Περιβάλλον

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις βιολόγων στο Νέο Μεξικό, καθώς χιλιάδες ωδικών αποδημητικών πουλιών βρέθηκαν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.