Πολιτική

Με κλήρωση τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για Παπαγγελόπουλο Προτεινόμενο

Η Βουλή κληρώνει τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής για 8 αδικήματα κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

 

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν διαβιβαστεί 46 ονόματα δικαστών, εκ των οποίων οι 5 είναι αντιπρόεδροι και οι 41 σύμβουλοι Επικρατείας.

 

Από τον Άρειο Πάγο διαβιβάστηκαν 45 ονόματα δικαστών, εκ των οποίων οι 2 είναι αντιπρόεδροι και οι 43  αρεοπαγίτες.

 

Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής  οι δικαστικοί, οι οποίοι μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2019, (ημερομηνία που συστάθηκε η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής)  δεν προήχθησαν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό.

 

Την τελική επιλογή των ονομάτων που θα μπουν στην κληρωτίδα, θα κάνει η  νομική υπηρεσία της Βουλής. Θα αφαιρεθούν τα ονόματα  όσων έχουν κώλυμα, όπως: μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών,  κ.λπ.).

 

Εάν στους καταλόγους  συμπεριλαμβάνονται έγγαμα ζευγάρια δικαστών, τότε σε περίπτωση που κληρωθεί  ο ένας από τους δύο, αυτοδικαίως ο δεύτερος εξαιρείται.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου, ένα εκ των οποίων θα οριστεί ως ειδικός ανακριτής, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή