Deal News Online

undefined

«Βυθίσατε την... τουρκική λίρα»

ΝΕΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

 

Στα αυτιά των επενδυτών, ακούγεται σαν ένα «μήνυμα» εγκατάλειψης του πλοίου που οδεύει προς τη βύθιση. Και, στο big picture, μοιάζει σαν να έχουν πάρει το μήνυμα «βυθίσατε την τουρκική λίρα», κατά παράφραση του ιστορικού «βυθίσατε το Χόρα». Αυτή τη φορά όμως, το μήνυμα μοιάζει να το στέλνει η ίδια η Άγκυρα.

 

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και οδεύει προς μια νέα νομισματική κρίση. Οι αναλυτές προβλέπουν, βάσει της εμπειρίας της κρίσης του 2018, ότι όσο η τουρκική οικονομία οδεύει προς την πρώτη της συρρίκνωση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το νόμισμά της θα μπορούσε να υποτιμηθεί, υποχωρώντας στα επίπεδα του 8-9 έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία υφίσταται πιέσεις λόγω των αυξανόμενων τιμών και της ευμετάβλητης πτωτικής πορείας της λίρας, αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για ένα άλλο σημαντικό μέτωπο, τον πληθωρισμό. Η αισιοδοξία του επικεφαλής της, Murat Uisal, ωστόσο για επιβράδυνση του πληθωρισμού δεν βρίσκει σύμφωνους τους αναλυτές. Ούτε η υποβάθμιση των ανησυχιών του για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας που έχουν σχεδόν στερέψει, ενώ πιέζονται περαιτέρω από τη νέα μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας.

 

Η μέση πρόβλεψη για την τουρκική οικονομία σε έρευνα Reuters έδειχνε συρρίκνωση 4,3% το 2020, με πτώση στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο 12,2% και 3,1% αντίστοιχα. Από το 2010 έως το 2018, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν πάνω από 5%, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των κατασκευών εξαιτίας του φθηνού κεφαλαίου, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι αναλυτές ανησυχούν για το σύνολο των διπλωματικών και όχι μόνο μετώπων που έχει ανοιχτά η Τουρκία. Η Capital Economics αναφέρεται στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, η οποία προκάλεσε επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ και γέννησε φήμες ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ ενδέχεται να ακυρώσει την τελωνειακή συνεργασία με την Τουρκία. Ούτως ή άλλως, η ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο λόγω απειλών για γεωτρήσεις στα ύδατά τους, αλλά και οι κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και την πρώην γαλλική αποικία του Νίγηρα, προκάλεσαν την έκρηξη οργής του Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

 

Οι οικονομολόγοι λένε τώρα πως η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι, ακόμη και αν οι κυρώσεις είναι περιορισμένης εμβέλειας, ησυνέχεια των εντάσεων και το καταστροφικό μήνυμα που θα έστελνε για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα έκανε τις εισροές κεφαλαίων να παγώσουν και να ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στη λίρα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Και στο τέλος, χάνει η... λίρα

Και στο τέλος, χάνει η... λίρα

Το «στοίχημα» του Erdogan για την τουρκική οικονομία και ο εφιάλτης νέας συναλλαγματικής κρίσης...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.