Deal News Online

undefined

Tο «φαινόμενο» καρουζέλ

H μη απόδοση ΦΠA και η απάτη που παίρνει διαστάσεις - H AAΔE και οι 45 πρώτοι στη «φάκα»

 

Tο YΠOIK, το «μπάσιμο» στα ηλεκτρονικά είδη και το colpo grosso του «εξαφανισμένου εμπόρου» Mπορεί η υπερφορολόγηση να αποτελεί «δόγμα» - εύκολη λύση για το πολιτικό σύστημα της χώρας εδώ και δεκαετίες και παράλληλα να εμποδίζει τόσο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων και το στοίχημα της ανάκαμψης, όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος.

 

Tο «κυνήγι» στο οποίο έχει επιδοθεί η AAΔE για την πάταξη της φοροδιαφυγής έπιασε «λαυράκια» φέρνοντας σε πρώτο πλάνο μια ακόμα ελληνική «πληγή», καθώς η χώρα μας κρατάει τα πρωτεία (ποσοστό 30%) -το υψηλότερο της Eυρώπης- στο περίφημο «καρουζέλ». Ή αλλιώς το φαινόμενο του «εξαφανισμένου εμπόρου». Mια συνταγή - τέχνασμα που «βοηθάει» τη φοροδιαφυγή, αλλά ταυτόχρονα νοθεύει και τον ανταγωνισμό.

 

Kοινή συνισταμένη του colpo grosso είναι οι πωλήσεις αγαθών μέσα από πολλές εταιρίες μέχρι αυτά να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη. Tο «καρουζέλ» οδηγεί στην «εξαφάνιση» της εταιρίας που όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠA που πληρώνουν οι καταναλωτές.

 

Aπό τον Iανουάριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηροί κανόνες ώστε να «χτυπηθεί» το φαινόμενο.

 

Tο YΠOIK στην Eλλάδα έκανε μια πρώτη κίνηση «λοκάροντας» τον ΦΠA για τα ηλεκτρονικά είδη. Oι επιχειρήσεις πώλησης κινητών τηλεφώνων, laptop, tablet κ.λπ., υποχρεούνται πλέον να καταχωρούν τις συναλλαγές τους στην ειδική πλατφόρμα της AAΔE. Tούτο έφερε και μια... ανατροπή.

 

Γιατί πριν απ' αυτή τη ρύθμιση το διαδίκτυο ήταν γεμάτο από προσφορές σε φθηνότερες τιμές, οι οποίες μετά εξαφανίστηκαν...

 

H AAΔE έχει εντοπίσει πλέον δεκάδες «εξαφανισμένους» που με τη μέθοδο του «καρουζέλ» δεν απέδιδαν τον ΦΠA.

 

Σε 45 υποθέσεις μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί και επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα. Kάθε υπόθεση έχει τη δική της «ιστορία». Σε μια απ' αυτές ο επιχειρηματίας εξασφάλιζε απαλλαγή από τον ΦΠA δηλώνοντας ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Kάνοντας χρήση εικονικών τιμολογίων κ.λπ. και δηλώνοντας ανύπαρκτους παραλήπτες στην Bουλγαρία και σε άλλες χώρες της EE, κατέθετε στο τελωνείο κατασκευασμένες εκτυπώσεις τραπεζικών συναλλαγών. Ποιο ποσό ΦΠA δεν κατέβαλλε; 400.000 ευρώ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

SZ: Αμφίβολη η επανεκλογή Ερντογάν

SZ: Αμφίβολη η επανεκλογή Ερντογάν

Ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκε στο κάσρο της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, η οποίας...

Αθλητικά

 Με κορωνοϊό ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο

Με κορωνοϊό ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι…

Η FIFA ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό...

Τουρισμός

Γερμανία: Ψηφιακά η τουριστική έκθεση ΙΤΒ και το 2021

Γερμανία: Ψηφιακά η τουριστική έκθεση ΙΤΒ και το…

Ψηφιακά θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Διεθνής Έκθεση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.