Αγορές

Goldman Sachs: «Καμπανάκι» για sell off εάν βρεθεί το εμβόλιο

Οι προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τις τοποθετήσεις τους

 

Όσο ο πλανήτης αναμένει την ανακάλυψη ενός εμβολίου το οποίο θα βάλει φρένο στην πανδημία του κορωνοϊού, κάτι το οποίο θα φέρει και ισορροπίες στις παγκόσμιες οικονομίες, η Goldman Sachs προειδοποιεί τους επενδυτές να μην υποτιμούν τον κίνδυνο ανατροπών στις αγορές στην περίπτωση που βρεθεί εμβόλιο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει sell off στα ομόλογα και μετατόπιση θέσεων από τις μετοχές τεχνολογίας σε κυκλικούς τίτλους.

 

Η αυξημένη πιθανότητα να εγκριθεί ένα εμβόλιο ως τα τέλη Νοεμβρίου δεν έχει τιμολογηθεί από τις αγορές μετοχών και έως τότε θα είναι γνωστά και τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, γράφει η Kamakshya Trivedi. Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι η αρχή της σχολικής χρονιάς θα επηρεάσει την πορεία της πανδημίας, συμπληρώνει.

 

Η έγκριση ενός εμβολίου θα μπορούσε να «δοκιμάσει τις εκτιμήσεις τόσο για την κυκλικότητα, όσο και για την 'αιωνιότητα' των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων», σημειώνει. Προσθέτει ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να υποστηρίξει πιο απότομες καμπύλες επιτοκίων, παραδοσιακές κυκλικές και τραπεζικές μετοχές, ενώ θα θέσει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των τεχνολογικών μετοχών.

 

Αν αυτό συμβεί, παράλληλα με αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, μπορεί να ευνοηθούν οι αναδυόμενες αγορές «αν οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο μειωθούν και ο κίνδυνος αυξημένης φορολογίας στις ΗΠΑ διευρυνθεί».

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι αναλυτές υπονοούν ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για τους επενδυτές να τοποθετηθούν επιθετικά έναντι μιας τέτοιας στροφής, προτείνουν συναλλαγές option ως μια αντίδραση. Για παράδειγμα κάποια call option στον S&P 500 δείχνουν ακόμα ελκυστικά, και η Goldman Sachs βλέπει άνοδο στις περίπου 3.700 μονάδες, αν βρεθεί γρήγορα εμβόλιο. Αυτό συγκρίνεται με δυνητική υποχώρηση στις 2.200 μονάδες αν υπάρξει σημαντική ανατροπή στην οικονομική δραστηριότητα από ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή