Κόσμος

Ιταλία: Μήνυση κατά Κόντε και υπουργών για τον κορωνοϊό

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και 6 Υπουργοί της Κυβέρνησης του, κκ. Bonafede, Di Maio, Gualtieri, Guerini, Lamorgese και Speranza, έλαβαν μηνυτήρια κλήση από το Δικαστήριο της Ρώμης για κακοδιαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μεταδίδει η ΕΡΤ.

 

Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα περίπου 200 καταγγελιών για υποτιθέμενες ποινικές και κακουργηματικές πράξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως έγκλημα πανδημίας και ανθρωποκτονία από πρόθεση.

 

Στο σύνολό της η μήνυση συγκεντρώνει κατηγορίες από διάφορα «τρίτα πρόσωπα» από όλη την Ιταλία, που είτε καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για την προστασία των πολιτών, είτε πως τα μέτρα κατά τη διάρκεια του lockdown υπήρξαν υπερβολικά για τον κόσμο.

 

Οι καταγγελίες συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων του εγκλεισμού. Ανάμεσα στους μηνυτές και ο Δικηγόρος Carlo Taormina, πρώην πολιτικός στο κόμμα Forza Italia του Silvio Berlusconi, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής «Noi Denunceremo» (Εμείς Θα Μηνύσουμε), που συμπεριλαμβάνει τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων από CoViD-19, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ιταλία.

 

Η Εισαγγελία δήλωσε πως έπραξε όπως επιβάλλει η σχετική ποινική νομοθεσίααποστέλλοντας τις σχετικές μηνύσεις. Παράλληλα όμως δηλώνει πως οι κατηγορίες «δεν υφίστανται και θα πρέπει να αρχειοθετηθούν».

 

Σημειωτέον, μέσω επίσημης κυβερνητικής ανακοίνωσης, όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν πλήρως συνεργάσιμοι με τη σχετική αρχή για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή