Deal News Online

undefined

Ο κορωνοϊός βάζει «φρένο» στο σχέδιο φοροελαφρύσεων Προτεινόμενο

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει τριγμούς στην οικονομία

 

Το ενδεχόμενο μίας νέας έξαρσης της πανδημίας αυξάνει τον κίνδυνο για “φρένο” στα κυβερνητικά σχέδια που αφορά το πακέτο φοροελαφρύνσεων από το 2021, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιούλιο εκτοξεύτηκε στα 8,2 δισ. ευρώ, από 6,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

 

Από την άλλη, η μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο κατά 15% ήταν μικρότερη σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων μηνών. Παρά, δηλαδή, την πολύ κακή σεζόν για τον τουρισμό τα κρατικά ταμεία αντέχουν την πίεση, με τα διαθέσιμα να βρίσκονται στα επίπεδα 33,7 δισ. ευρώ, έναντι 31,5 δισ. ευρώ στην αρχή του Αυγούστου και 37,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Μάρτιο. Η “τρύπα” που εμφανίζει ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έχει διαμορφωθεί στα 9,3 δισ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 3 δισ. ευρώ, σε συγκρίση με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, καθότι η υγειονομική κρίση έχει εκτινάξει τις δαπάνες και μειώσει τα έσοδα.

 

Οι ανησυχίες για νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων φέρνει στο τραπέζι το δυσμενές σενάριο εκτιμήσεων τόσο για την ύφεση, όσο και το έλλειμμα, με εκτροχιασμό του προϋπολογισμού για το 2020, στενεύοντας τα περιθώρια χρηματοδότησης πρόσθετων ελαφρύνσεων. Από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται πως η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020.

 

Στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον COVID 19 δαπανών ΕΣΠΑ, που αρχίζουν να εισπράττονται εντός του μηνός Αυγούστου. Προς το παρόν προχωρούν τα προγράμματα, όπως το σχέδιο “Γέφυρα” για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αναμένεται η 3η προκήρυξη της Επιστρεπτέας Προκαταβολή. Εκτιμάται να διατεθεί 1 δισ. ευρώ με διευρυμένα κριτήρια.

 

Λαμβάνοντας υπόψιν το ενδεχόμενο μίας σοβαρής επιδημικής έξαρσης και τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση από τα μέσα Σεπτεμβρίου επιδιώκει να ανακοινώσει ένα “συνδυαστικό” πακέτο, περιλαμβάνοντας ένα μείγμα μέτρων στήριξης για τους πληγέντες της πανδημίας και ταυτόχρονα τη μονιμοποίηση κάποιων παρεμβάσεων με σταδιακή ισχύ από το 2021. Οι σχεδιασμοί είναι πάνω στο τραπέζι και οι προτάσεις αναμένονται να συζητηθούν μετά το τέλος του καλοκαιριού.

 

Στο υπό εξέταση πακέτο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (30%), η μείωση του τέλους επιτηδεύματος(50%), η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η στήριξη της μισθωτής εργασίας. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας. Εξάλλου, η πανδημία έβαλε στον “πάγο” την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, το οποίο μετατίθεται, ενδεχομένως για το 2021.


World Business

Morgan Stanley: Θετική για την Coca Cola HBC

Morgan Stanley: Θετική για την Coca Cola HBC

Με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή στόχο 25 λίρες (περίπου 27,25 ευρώ) ανά μετοχή προτείνει...

Media

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλαν παραίτηση ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.