Deal News Online

undefined

Ευρωζώνη: Απαραίτητη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για την ανάκαμψη Προτεινόμενο

Τι εκτιμούν στελέχη του ESM

 

Ζωτική σημασίας για την ενίσχυση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ και την επικεφαλής του ESM για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ανάλυση της αγοράς, Νικoλέτα Μάσερ.

 

Σε άρθρο τους στο blog του ESM με τίτλο: «Μία ισχυρότερη τραπεζική ένωση για μία ισχυρότερη ανάκαμψη», τα στελέχη του ESM αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλέστερες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους, αλλά επισημαίνουν ότι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμησή τους δείχνει ότι εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

 

«Περαιτέρω προσπάθεια χρειάζεται τόσο από τον ίδιο τον κλάδο όσο και από τους αρμόδιους για την πολιτική, καθώς και από εγχώριους και υπερεθνικούς θεσμούς», σημειώνουν.

 

Ζωτικό στοιχείο της ανάκαμψης το τραπεζικό σύστημα

 

Παράλληλα προσθέτουν: «Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι ένα ζωτικό στοιχείο στη φάση της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Η προώθηση ενός υγιούς και κερδοφόρου τραπεζικού κλάδου αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας ταυτόχρονα. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να θεωρηθεί στρατηγική προτεραιότητα».

 

Οι αξιωματούχοι του ESM προειδοποιούν ότι η COVID-19 έχει την προοπτική να εκτροχιάσει τις προσπάθειες μετασχηματισμού των τραπεζών και να εξασθενήσει όλο τον τομέα μακροπρόθεσμα, εμποδίζοντας τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν, πιεζόμενες περαιτέρω από τα χαμηλά επιτόκια, «οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πολλαπλά στρατηγικά διλήμματα μεταξύ μίας μείωσης της οργανικής ανάπτυξης, του ριζικού μετασχηματισμού και της εξόδου από την αγορά».

 

Οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από τον τραπεζικό κλάδο μπορεί να βοηθήσουν να βρεθεί ο δρόμος προς μία νέα ισορροπία, όπου οι τράπεζες θα είναι πιο ασφαλείς και θα μπορούν να έχουν βιώσιμα κέρδη και αυτοί οι παράγοντες αντανακλώνται επαρκώς στις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τα στελέχη του ESM.

 

Τι κίνδυνος υπάρχει

 

«Ωστόσο», προειδοποιούν σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, «χωρίς μία συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη της τραπεζικής ένωσης, διακινδυνεύουμε η κρίση να λειτουργήσει ως καταλύτης των υφιστάμενων αποκλίσεων, διογκώνοντας τις αδυναμίες σε διάφορους εθνικούς τραπεζικούς κλάδους και τροφοδοτώντας διασπαστικές δυνάμεις. Θα χάσουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα ταυτόχρονα».

 

Μία πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά τραπεζικών υπηρεσιών με πλήρως εναρμονισμένους κανόνες, με καλά χρηματοδοτημένα συστήματα συντεταγμένης εξυγίανσης, περιλαμβανομένου ενός ισχυρού διχτυού ασφαλείας για τους καταθέτες και ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης - είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υγιή και ασφαλή τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης και ακόμη περισσότερο για να καθοδηγήσει αυτός την Ευρωζώνη έξω από την πανδημία, αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ESM.


World Business

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Πτώση 2,7% καταγράφει η μετοχή της American Express στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πιστωτικών...

Secret Money

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

Σε αντίθεση με το «θολό τοπίο» που δημιουργεί το έλλειμμα του EΛAΠE, οι μεγάλοι εγχώριοι...

Αθλητικά

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ - «Big 4»

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ -…

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας αντιπροσωπεία των FIFA και UΕFA, αποτελούμενη από τον διευθυντή...

Τεχνολογία

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails)...

Τουρισμός

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Έναρξη διατμηματικού ΠΜΣ στον τουρισμό

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Έναρξη διατμηματικού ΠΜΣ στον τουρισμό

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή το Εναρκτήριο Σεμινάριο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.