Αγορές

Ξεπερνούν το «σοκ» οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων

Φαίνεται πως απορροφούν σταδιακά τα κρατικά ομόλογα στην ΕΕ το «σοκ» που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εκτιμήσεις και προβλέψεις (ΟΟΣΑ) για το μέγεθος της ύφεσης που θα υποστούν όλες σχεδόν οικονομίες φέτος.

 

Η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί αντίβαρο στην μεγάλη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ I. Schnabel εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώριο εφαρμογής πρόσθετων μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, εφόσον κριθεί αναγκαίο για τη στήριξη της οικονομίας.

 

Τι συμβαίνει στην εγχώρια αγορά

 

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αρκετά περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν το 0,26% του 10ετούς έως το 1,08% και του 15ετούς έως το 1,26%.

 

Καταγράφηκαν συναλλαγές 8 εκατ. ευρώ

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 8 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,11% έναντι 0,45% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,56%.

 

Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

 

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1789 δολ.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή