Deal News Online

undefined

Σε τεντωμένο σχοινί η ελληνική οικονομία

Ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ το βάθος της ύφεσης – Ο απολογισμός του τουρισμού θα κρίνει το αποτέλεσμα

 

Με το βλέμμα στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει το μέγεθος της ύφεσης, αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο δεύτερο τρίμηνο και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2020

 

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εμμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 8% για το σύνολο του έτους αναγνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί δεδομένου της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.

 

Η μείωση του ΑΕΠ δεν αναμένεται να είναι από τα χειρότερα νούμερα που θα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη για το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω της μεγάλης έκθεσης στον τουρισμό κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα κρίνει το βάθος της ύφεσης φέτος, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα η οικονομία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

 

Σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα των επόμενων μηνών και του 2021, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού ο οποίος εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς λείπουν σημαντικά κομμάτια για να μπορεί να μιλήσει κανείς για βασικές παραδοχές, στόχους και προβλέψεις.

 

Στον νέο προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο θέλει να ενσωματώσει νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας οι οποίες θα συνοδεύονται με προσωρινές αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Μείζον ζήτημα αποτελούν οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν για το επόμενο έτος καθώς θα καθορίσουν και τα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει ότι και το 2021 θα υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11-12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

 

Μια από τις πολλές αβεβαιότητες που δυσκολεύουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα πρώτα έσοδα θα εισρεύσουν στην χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 τα οποίαυπολογίζουν σε 2 δισ. ευρώ, όσο είναι το 10% της προβλεπόμενης προκαταβολής από τις δωρεάν επιχορηγήσεις του Ταμείου. Δεν είναι βέβαιο αν και πώς θα μπορέσουν να εγγραφούν τα κονδύλια αυτά στον προϋπολογισμό του 2021, αν και θα δώσουν μια ανάσα και μάλιστα αναδρομική, καθώς θα μπορούν να διατεθούν για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο φέτος.


World Business

Λουκέτο σε 82 υποκαταστήματα στη Βρετανία βάζει η HSBC

Λουκέτο σε 82 υποκαταστήματα στη Βρετανία βάζει η…

Το κλείσιμο 82 υποκαταστημάτων της στη Βρετανία εντός του τρέχοντος έτους αποφάσισε η τράπεζα HSBC,...

Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

Αυγενάκης: Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Αυγενάκης: Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Στην απόφαση να αναστείλει τη χρηματοδότηση στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοίας και να προαναγγείλει σαρωτικούς ελέγχους...

Περιβάλλον

Κίνδυνος μαζικής μετανάστευσης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κίνδυνος μαζικής μετανάστευσης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και η περιβαλλοντική υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση στο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.