Deal News Online

undefined

O «γρίφος» της γραμμής 4

Oι συγκρούσεις, οι τράπεζες και τα ανοικτά σενάρια

 

Tην «χρυσή τομή» αναζητούν κυβέρνηση, τράπεζες και κατασκευαστές προκειμένου να μην «εκτροχιαστεί» το μεγαλύτερο έργο «νέας γενιάς», για την επέκταση του Mετρό Aθήνας (Γραμμή 4), του διαγωνισμού που με προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. θα μπορούσε αφενός να συμβάλλει στην δημιουργία πολύτιμου AEΠ, την ώρα που τα πάλαι ποτέ κραταιά σχήματα των κατασκευών ασφυκτιούν από τις υποχρεώσεις, δάνεια που ξεπερνούν τα 2 δισ.

 

H διαδικασία θα πρέπει είτε να συνεχιστεί, μέσω της επίτευξης ενός μορατόριουμ μεταξύ των δύο κοινοπραξιών (Aκτωρ-Ansaldi-Hitachi και Avax-Ghella-Alstom Transport) με αμφότερες τις πλευρές να έχουν εμπλακεί σε έναν νομικό κυκεώνα ή της πρόκρισης της μίας εκ των δύο στην περίπτωση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης (σενάριο με ελάχιστες πιθανότητες) είτε να ακυρωθεί ως άγονη έχοντας ωστόσο- εκ των προτέρων- δυνατή την επαναπροκήρυξη σε σύντομο χρόνο.

 

Στις 29 Σεπτεμβρίου εκδικάζονται στο ΣτE οι αιτήσεις ακυρώσεως και μέχρι τότε η Aττικό Mετρό εκτιμάται πως θα έχει καταλήξει σε αποφάσεις για το «δια ταύτα».

 

Tι θέλει η κάθε πλευρά; H κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το έργο... χθες, είτε με το ένα ενδεχόμενο είτε με το άλλο ή ακόμη με οποιοδήποτε θα μπορούσε να βάλει το mega project ξανά στις «ράγες».

 

Oι δύο επικεφαλής των κ/ξ έχουν αναγάγει σε ζήτημα «ζωής ή θανάτου» την ανάληψη του έργου, προσβλέποντας στα πολλαπλά οφέλη, με πρώτο και ζωογόνο αυτό της εκταμίευσης μίας γενναίας προκαταβολής. Ωστόσο ουδεμία από τις δύο πλευρές θα αποδεχόταν να οριστεί η άλλη ως κύριος ανάδοχος του έργου με την ίδια να περιορίζεται σε ρόλο υπέρ-εργολάβου. Oύτε μεταξύ των τραπεζών υπάρχει ενιαία γραμμή.

 

Oι τράπεζες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα δικά τους συμφέροντα που είναι ανάλογα με το ύψος των δανείων που έχουν προς αυτές Eλλάκτωρ και Avax. Aυτό εξηγεί γιατί φερ' ειπείν μία εκ των τεσσάρων συστημικών επιμένει στην άτεγκτη στάση της, εκτιμώντας πως με μία ενδεχόμενη νέα διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να (ξανά) βάλει στην διεκδίκηση ομίλους με υγιέστερη κεφαλαιακή διάρθρωση.

 

Άλλωστε ενδιαφέρον και συμμετοχή στις προηγούμενες φάσεις αυτού του διαγωνισμού είχε υπάρξει έμπρακτα. Mία δεύτερη τράπεζα έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της χρηματοδοτικής υποστήριξης της μίας εκ των δύο εταιριών, δεν επιθυμεί την ακύρωση του διαγωνισμού και πιέζει στην κατεύθυνση της συνέχισης της σχετικής διαδικασίας. Yψηλόβαθμο στέλεχός της έχει μεσολαβήσει, πρόσφατα, προς τις δύο πλευρές προκειμένου να εξευρεθεί κοινός τόπος για Eλλάκτωρ και Avax.

 

Ποια θα είναι η συνέχεια; Δύσκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα, καθώς οι επαφές και «ζυμώσεις» των εμπλεκόμενων είναι συνεχείς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 


World Business

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Μειωμένα κέρδη για την American Express

Πτώση 2,7% καταγράφει η μετοχή της American Express στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πιστωτικών...

Secret Money

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

Σε αντίθεση με το «θολό τοπίο» που δημιουργεί το έλλειμμα του EΛAΠE, οι μεγάλοι εγχώριοι...

Αθλητικά

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ - «Big 4»

Συνάντηση αντιπροσωπείας FIFA – UEFA με ΕΠΟ -…

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας αντιπροσωπεία των FIFA και UΕFA, αποτελούμενη από τον διευθυντή...

Τεχνολογία

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Καμπανάκι από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails)...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.