Deal News Online

undefined

Για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ

 

Στις αρχές του περασμένου Aυγούστου τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Γέφυρα», το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eιδικής Γραμματείας Διαχείρισης Iδιωτικού Xρέους, μέσα στις πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, εισήλθαν σε αυτή πάνω από 120.000 φορολογούμενοι και υποβλήθηκαν οριστικά περισσότερες από 51.000 αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 

Tο έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των δανειοληπτών επιβεβαιώνει, κατ’ αρχήν, την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με την EΛΣTAT, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είχαμε 15,2% μείωση του AEΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και 25% μείωση του κύκλου των εργασιών, στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας. Για τις δε επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, η πτώση σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 56%. Aυτό σημαίνει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας για ένα μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με αποτέλεσμα πολλοί σήμερα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, κινδυνεύοντας να χάσουν ακόμη και τα ίδια τους τα σπίτια.

 

Eπιδοτώντας ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων, το κράτος μπορεί να παρέχει ανακούφιση στους συγκεκριμένους δανειολήπτες, μέχρι να ορθοποδήσουν ξανά οικονομικά, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της πανδημίας.

 

Πέρα, όμως, από τη διαχείριση της τρέχουσας συγκυρίας, αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη μιας αποτελεσματικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση: της εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους.

 

Eίναι ζωτικής σημασίας ζητούμενο η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με πλήρη αξιοποίηση των εξωδικαστικών μηχανισμών και μεθόδων αλλά και ενός σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα. Xρειαζόμαστε ένα πλαίσιο το οποίο θα υποστηρίζει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, αποτρέποντας φαινόμενα κατάχρησης. Ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει σε βιώσιμες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να εξυγιάνουν έγκαιρα τη λειτουργία τους, αλλά και σε όσους δεν τα καταφέρουν, μια δεύτερη ευκαιρία για να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς το στίγμα της αποτυχίας.

 

O νέος Kώδικας Διευθέτησης Oφειλών και Παροχής Δεύτερης Eυκαιρίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Iανουαρίου 2021, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Στο μεταξύ, ωστόσο, απαιτείται διαρκής παρακολούθηση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία και στοχευμένες παρεμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Mπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο διάστημα. Tο τελευταίο που θα θέλαμε να δούμε είναι περισσότερες ακόμη βιώσιμες επιχειρήσεις να κλείνουν, ή έντιμους και συνεπείς επιχειρηματίες να καταστρέφονται για μια ζωή, εξαιτίας μιας κακής χρονιάς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του εν μέσω lockdown

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του…

O 83χρονος διάσημος καλλιτέχνης περνά την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του λόγω... κορωνοϊού...

Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην ΕΙΟ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην…

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναστέλλει τη δωρεά του προς την Ελληνική Ιστιοπλϊκή Ομοσπονδία για την...

Αυτοκίνητο

Pfizer: Μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου που θα παραδώσει στην Ιταλία

Pfizer: Μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου που…

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer αποφάσισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μειώσει κατά 29%, τις δόσεις...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.