Deal News Online

undefined

«Μερική και ανομοιόμορφη» η ανάκαμψη Προτεινόμενο

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΖΟΦΕΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

 

Τα πράγματα δείχνουν άσχημα, αλλά όχι τόσο όσο θα περιμέναμε. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, αυτή τη φορά, δίνει προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία που είναι λιγότερο ζοφερές σήμερα σε σχέση με την εικόνα που είχαμε τον Μάιο, όπως εξήγησε σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην εποχή της Covid-19 και μετά από αυτή. «Βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία», λέει η επικεφαλής του Ταμείου, προσθέτοντας: «Οι προοπτικές για μία σειρά ανεπτυγμένων οικονομιών είναι ελαφρά λιγότερο αρνητικές από ό,τι προβλέπαμε. Η Κίνα έχει περάσει τα δύσκολα και ανακάμπτει λίγο ταχύτερα από το αναμενόμενο».

 

Αν και τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι για κάποιες οικονομίες, όπως τις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες, η Georgieva θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η μέχρι τέλους (των δυσκολιών) στήριξη των οικονομιών. Άλλωστε, ο δρόμος της ανάκαμψης δεν θα είναι ομαλός. «Προβλέπουμε μία ανάκαμψη που θα είναι μόνο μερική και ανομοιόμορφη. Είμαστε σε ένα σημείο, όπου μπορούμε να πούμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 12 τρισ. δολάρια φέτος και το επόμενο έτος», ήταν τα λόγια της. «Η συνέχιση της στήριξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι σχετικά ευκολότερη. Με τα χαμηλά επιτόκια είναι περισσότερο ανεκτή. Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις αναδυόμενες αγορές με πιο αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα, πρέπει όλοι να εργαστούμε για να στηρίξουμε τη διαθέσιμη για αυτές χρηματοδότηση».

 

Γιατί λοιπόν είναι καλύτερα τα πράγματα τώρα, σε σχέση με τον Μάιο; Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, κύριος λόγος είναι η ισχυρή και συγχρονισμένη αντίδραση των υπουργείων Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 11 τρισ. ευρώ και τη μαζική παροχή ρευστότητας στις οικονομίες. Φυσικά, η Georgieva δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός του «μεγάλου καλού» επίσης, τη συμβολή του ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, ποτέ άλλοτε στην ιστορία του δεν έκανε τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρόνο, στηρίζοντας περισσότερες από 80 χώρες με έκτακτη χρηματοδότηση και μέσω των τακτικών δανειακών προγραμμάτων του Ταμείου. Η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ έχει φθάσει τα 270 δισ. ευρώ, με περισσότερο από το ένα τρίτο του ποσού αυτού να έχει διατεθεί τους τελευταίους μήνες.

 

Ένας άλλος λόγος για τη βελτίωση είναι ότι ο κόσμος έμαθε να λειτουργεί με την πανδημία -καθώς φορά μάσκες, κρατά κοινωνικές αποστάσεις και ακολουθεί τα πρωτόκολλα- ενώ ο τρίτος λόγος είναι τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τους ελέγχους και τη θεραπεία.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον…

Ο Σεπτέμβριος επιφύλασσε αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα...

Media

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

Η Ελληνική Ραδιοφωνία σχεδιάζει να μεταδώσει μια σειρά από ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές που θα έχουν...

Αθλητικά

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κρίσεων αποφάσισε...

Τεχνολογία

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα αυξήσει τις μηνιαίες χρεώσεις στις Ηνωμένες...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.