Περιβάλλον

Η Ελλάδα 4η στην παραγωγή λιγνίτη στην ΕΕ

Στην ευρωπαϊκή λίστα των εννέα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθούν να παράγουν και να εξαρτώνται από τον λιγνίτη, συγκαταλέγεται η χώρα μας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2018, η Γερμανία είναι ο κορυφαίος παραγωγός και η Τσεχία παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο. Η Γερμανία καλύπτει το 45% της παραγωγής λιγνίτη στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν η Πολωνία (16%), η Τσεχία (11%), η Ελλάδα (10%), η Βουλγαρία (8%) και η Ρουμανία (6%).

 

Οι έξι αυτές χώρες καλύπτουν το 96% του συνόλου της παραγωγής στην Ε.Ε., την ίδια στιγμή που το 2018, το 9% της συνολικής ακαθάριστης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην ΕΕ βασίστηκε στο συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο. Το ποσοστό είναι ανάλογο με εκείνο που καλύπτεται από άλλου είδους άνθρακα και υπερδιπλάσιο από εκείνο που καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά.

 

Όσον αφορά, τέλος, την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα με 32% βρίσκεται στην 3η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με υψηλότερα μερίδια να συναντώνται μόνο στην Τσεχία (43%) και τη Βουλγαρία (38%).


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή