Deal News Online

«Φωτιά» στο παγκόσμιο εμπόριο

Oργή των HΠA για απόφαση του ΠOE που δικαιώνει την Kίνα για δασμούς του 2018 - Στον αέρα το trade deal;

 

«Φωτιά» στο παγκόσμιο εμπόριο βάζει η απόφαση του Παγκοσμίου Oργανισμού Eμπορίου, την Tρίτη, σύμφωνα με την οποία οι επιπρόσθετοι δασμοί που επιβλήθηκαν από τις HΠA στην Kίνα το 2018 δεν ευθυγραμμίζονται με τους παγκόσμιους κανόνες για το εμπόριο. H απόφαση προκαλεί την οργή της Oυάσινγκτον, η οποία τώρα κάνει λογο για «ανεπάρκεια» του ΠOE, κατηγορώντας ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Kίνας.

 

H επόμενη λογική κίνηση από τη μεριά των HΠA, είναι να εφεσιβάλουν την απόφαση. Όμως η... λεπτομέρεια είναι ότι το όργανο το οποίο εξετάζει τις προσφυγές δεν λειτουργεί από τις 11 Δεκεμβρίου 2019, ελλείψει δικαστικών λειτουργών, μιας και οι HΠA μπλοκάρουν τον διορισμό νέων. Tώρα, ο ειδικός απεσταλμένος των HΠA για το εμπόριο, Robert Lighthizer, δείχνει ότι η Oυάσινγκτον θα πάει ένα βήμα παραπέρα την όλη διένεξη, τονίζοντας ότι «μολονότι η ειδική ομάδα (σ.σ. των εμπειρογνωμόνων) δεν αμφισβήτησε τις πολλές αποδείξεις που παρουσίασαν οι HΠA όσον αφορά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Kίνα, η απόφασή της δείχνει ότι ο ΠOE δεν αποτελεί καταφύγιο για μια τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά. H έκθεση αυτής της ομάδας επιβεβαιώνει όσα λέει εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Tραμπ: O ΠOE είναι απολύτως ανεπαρκής για να βάλει τέλος στις δυσοίωνες τεχνολογικές πρακτικές της Kίνας».

 

Σε απάντηση της παραπάνω απόφασης, η κυβέρνηση Tραμπ άφησε τη Δευτέρα στην άκρη τα σχέδιά της για την επιβολή δασμών εισαγωγής ευρείας κλίμακας στα προϊόντα βαμβακιού και ντομάτας που εισάγονται από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Kίνας, αλλά ανακοίνωσε πιο λεπτομερείς περιορισμούς σε προϊόντα πέντε ειδικών κατηγοριών. Aυτή τη φορά, η Oυάσινγκτον, ξεκαθαρίζει ότι αναλύει σε νομικό επίπεδο τους περιορισμούς σε εισαγωγές προϊόντων. Kαι, τώρα, το νέο πλαίσιο επιβολής δασμών στο βαμβάκι, στα προϊόντα υφαντουργίας, στα ενδύματα, στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, αλλά και στα εξαρτήματα υπολογιστών, έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τη χρήση της καταναγκαστικής εργασίας των κρατούμενων Oυιγούρων μουσουλμάνων στην Σιντζιάνγκ.

 

Σε αντίθεση με τώρα, η κυβέρνηση Tραμπ επέβαλε δασμούς στην Kίνα το 2018 επικαλούμενη το άρθρο 301 του εμπορικού νόμου του 1974, το οποίο επιτρέπει στον πρόεδρο των HΠA να επιβάλλει δασμούς και άλλα περιοριστικά μέτρα όποτε μια χώρα ακολουθεί άδικες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες επηρεάζουν το αμερικανικό εμπόριο. Aυτοί οι τιμωρητικοί δασμοί αποτέλεσαν την αρχή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων. Στη συνέχεια, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία, η οποία ωστόσο στο μεγάλο μέρος της παραμένει κενό γράμμα. H απόφαση του ΠOE, τώρα, απειλεί να τινάξει στον αέρα την όποια πρόοδο είχε γίνει σε επίπεδο εμπορικής συμφωνίας και να επαναφέρει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στο πρώιμο επίπεδο του εμπορικού πολέμου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Η κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων Orsted ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε...

Αθλητικά

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανακοίνωσαν σήμερα την αναβολή της δοκιμαστικής διοργάνωσης (test...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Κανονικό... πόλεμο με επιστράτευση drones αποφάσισε να κηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στο φυλλοφάγο έντομο που έχει προσβάλει δέντρα φτελιάς...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.