Deal News Online

undefined

Βουλή: Ανέβηκαν οι τόνοι για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για επαναφορά του ΕΚΑΣ

Την «στήριξη μικροσυνταξιούχων με επαναφορά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), της κατώτερης σύνταξης και καταβολή δέκατης τρίτης σύνταξης από ΕΦΚΑ» ζήτησε μέσω επίκαιρης ερώτησής του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να απαντάει ότι κάθε πρόταση για αυξήσεις στο συνταξιοδοτικό πρέπει να αναφέρει και τις πηγές της χρηματοδότησης του συστήματος.

 

«Έχει την υποχρέωση οποιοσδήποτε βουλευτής ή κόμμα έρχεται και ζητάει αυξήσεις στο συνταξιοδοτικό, να λέει και από πού θα τα βρει και πώς θα το κάνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο για να μην διαταραχτεί η βιωσιμότητα που πετύχαμε στο ασφαλιστικό σύστημα, την ισορροπία του οποίου δεν μπορεί να θίξει κανείς», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάλει σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων των επόμενων γενεών.

 

«Για να αποδείξω την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό της ερώτησης, ακούστε τι ζητάει το ΚΙΝΑΛ: Τι ζήτησε το ΚΙΝΑΛ στην ερώτησή του; Ακούστε τα νούμερα. Επαναφορά του ΕΚΑΣ. Ένας πολύ γρήγορος υπολογισμός είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώστε το, κύριε Κεγκέρογλου, για να κάνετε την αυτοκριτική σας και να απολογηθείτε στον κόσμο. Δεύτερον, δέκατη τρίτη σύνταξη, 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και τρίτον 500 ευρώ βασική σύνταξη. Τι σημαίνει 500 ευρώ βασική σύνταξη; Εάν αφαιρέσω από τα 500 ευρώ τη σημερινή σύνταξη, 384 ευρώ -γιατί υπάρχει και χαμηλότερη, αλλά παίρνω συντηρητικά αυτήν την εκδοχή- έχω 290 εκατομμύρια ευρώ μηνιαία, 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια», είπε ο Γιάννης Βρούτσης προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής που κατηγόρησε τον υπουργό για υπολογισμούς "μπακαλικής".

 

«Το σύνολο της πρότασης του κ. Κεγκέρογλου και του ΚΙΝΑΛ: Ζητάνε ετησίως 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για τις συντάξεις», επέμεινε ο υπουργός Εργασίας που κατήγγειλε ότι η πρόταση «είναι ο ορισμός της ανευθυνότητας, του λαϊκισμού και είναι οι απόψεις που οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και προειδοποίησε το Κίνημα Αλλαγής ότι εκτίθεται με αυτά που ζητάει και οφείλει να απαντήσει πού θα βρεθούν τα 7,3 δισ. ευρώ.

 

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου είχε επισημάνει ότι «υπάρχει ανάγκη να αποκατασταθεί η αδικία στους μικροσυνταξιούχους που προήλθε από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, από την κατάργηση του κατώτερου πλαφόν στις συντάξεις». Ανέφερε επίσης ότι η αδικία σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων συνεχίζεται, αφού ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι «έστω τη λειψή αυτή δέκατη τρίτη σύνταξη» δεν θα τη σταματήσει, αλλά θα συνεχίσει, ψήφισε νόμο που την καταργεί.

 

«Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ καλό ασφαλιστικό σύστημα», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υπογράμμισε ότι ο ν.4670, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2020, «ήλθε για να μείνει».

 

«Δίνουμε τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων, όπου υπάρχει υποχρέωση. Το σύστημα απέκτησε ανταποδοτικότητα, καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση, γίνεται ηλεκτρονικός εθνικός φορέας. Ενοποιήσαμε για πρώτη φορά όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Οργανώσαμε το σύστημα. Φτιάξαμε το σύστημα "ΑΤΛΑΣ", με το οποίο οι συντάξεις των Ελλήνων θα δίνονται σε ένα δευτερόλεπτο. Έχουμε εκκρεμότητες ακόμα από το παρελθόν, όπως είναι οι εκκρεμείς συντάξεις που τις αντιμετωπίζουμε βήμα-βήμα και θα δώσουμε και σ' αυτό λύση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.


World Business

Exxon Mobil: Τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών

Exxon Mobil: Τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών

Ζημιές για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανακοίνωσε σήμερα η Exxon Mobil Corp. καθώς η πανδημία συνεχίζει...

Αθλητικά

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κρίσεων αποφάσισε...

Τουρισμός

ACI Europe: Κίνδυνος πτώχευσης 200 αεροδρομίων στην Ευρώπη

ACI Europe: Κίνδυνος πτώχευσης 200 αεροδρομίων στην Ευρώπη

Η ένωση αεροδρομίων ACI Europe προειδοποίησε ότι λόγω της πανδημίας Covid-19, εκτιμάται ότι 193 αεροδρόμια αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεοκοπίας τους επόμενους...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.