Deal News Online

undefined

Καζάνι που βράζει η Παιδεία

Συνεχίζει ο αναβρασμός στο χώρο της Παιδείας για το νόμο-πλαίσιο που προωθεί το η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με τους καθηγητές των ΤΕΙ να τάσσονται υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων. Στη σημερινή τους συνεδρίαση συζήτησαν τις διατάξεις του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους επί ορισμένων διατάξεων (όπως π.χ. ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα τρίτου κύκλου σπουδών).

 

Όπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους «ο νέος νόμος είναι πλέον νόμος του κράτους, παρακολουθούμε κριτικά την εφαρμογή του, εντοπίζουμε τις δυσλειτουργίες του, καταγγέλλουμε μέσω των Ομοσπονδιών τα σημεία που κατά τη γνώμη μας έχουν πρόβλημα συνταγματικότητας και παλεύουμε να αλλάξουμε τα αρνητικά σημεία. Θεωρούμε όμως, πως σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, τόσο για το μέλλον των ΑΕΙ, όσο και της ίδιας της χώρας επιβάλλεται τα Ιδρύματα να παραμείνουν ανοιχτά και σε πλήρη ακαδημαϊκή και ερευνητική λειτουργία προς όφελος της ελληνικής νεολαίας και οικογένειας».

 

Οι καθηγητές των ΤΕΙ ζητούν «επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων τους, για να αντεπεξέλθουν», όπως λένε, στις άμεσες ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τους αναγκών, άμεσο διορισμό των νεοεκλεγέντων εκπαιδευτικών, κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών με τον αναγκαίο αριθμό έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, κλπ.

 

Καταλήγουν απευθυνόμενοι στα μέλη της Ομοσπονδίας τους λέγοντας: «Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για να ανατραπούν οι ρυθμίσεις για τις οποίες εκφράσαμε την αντίθεσή μας και καλούμε τους τοπικούς Συλλόγους να μας προτείνουν μορφές αντίδρασης μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις».

 

Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές

 

Παράλληλα, οι φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρ. ΑΣΟΕΕ) στο Γεωπονικό και στο Πάντειο συνεδριάζουν για να αποφασίσουν για τη συνέχιση των καταλήψεών τους. Η ένταση και τα μικροεπεισόδια κυριαρχούν στις φοιτητικές συνελεύσεις, καθώς όσοι είναι υπέρ των καταλήψεων υφίστανται πιέσεις να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια από συναδέλφους τους που θέλουν να δώσουν εξετάσεις, πολλοί από τους οποίους έχουν πτυχιακές εξετάσεις.

 

Επίσης άλλοι φοιτητές που είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις, έχουν αρχίσει να οργανώνονται μέσω facebook, επιχειρώντας να συγκροτήσουν «κίνημα αγανακτισμένων με τις καταλήψεις φοιτητών» όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί από αυτούς που εκφράζουν μέσω του διαδικτύου τις διαμαρτυρίες τους.

 

Στις επάλξεις δάσκαλοι και καθηγητές

 

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των δασκάλων και των καθηγητών συνεδρίαζαν από κοινού προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους, δεδομένου ότι ήδη οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική 24ωρη απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου.

 

Σε σχετική ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, τονίζεται ότι κατά την κοινή σύσκεψη αποφασίσθηκε εκτός από την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ θα προχωρήσει την ίδια μέρα σε τρίωρη στάση εργασίας καθώς και στην οργάνωση συλλαλητηρίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

 

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο Ομοσπονδιών τονίζεται μεταξύ άλλων το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της εκπαίδευσης με τις συνεχείς περικοπές, την έλλειψη εκπαιδευτικών κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο τα διοικητικά συμβούλια των δύο Ομοσπονδιών αποφάσισαν «αγωνιστική συμπόρευση».


Αθλητικά

Στίβος: Διετή φυλάκιση στον Λαμίν Ντιάκ για διαφθορά

Στίβος: Διετή φυλάκιση στον Λαμίν Ντιάκ για διαφθορά

Ο πρώην επικεφαλής του παγκόσμιου στίβου Lamine Diack, κρίθηκε ένοχος για διαφθορά για κάλυψη ρωσικών...

Αυτοκίνητο

MAZDA MX-30: Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής της Mazda

MAZDA MX-30: Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής…

To πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής της Mazda αποτελεί το νέο MX-30, ενώ πρόκειται για...

Περιβάλλον

Ιθάκη: Καμπάνια διάσωσης του σπάνιου αμφίβιου Πρασινόφρυνου

Ιθάκη: Καμπάνια διάσωσης του σπάνιου αμφίβιου Πρασινόφρυνου

Καμπάνια διάσωσης του σπάνιου είδους αμφίβιου Πρασινόφρυνου στο νησί της Ιθάκης εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια...

Τουρισμός

Ρόδος: “Ποδαρικό” από το κρουαζιερόπλοιο World Explorer

Ρόδος: “Ποδαρικό” από το κρουαζιερόπλοιο World Explorer

Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας κρουαζιεροπλοίων λόγω της πανδημίας Covid-19, σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.