Deal News Online

undefined

Φάμελλος: Η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές έχουν κερδίσει 1 δισ. σε βάρος των καταναλωτών

Υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ, και οι υπόλοιποι προμηθευτές, την περίοδο της πανδημίας, έχουν κερδίσει περί το 1 δισ. ευρώ υπερκέρδη, εις βάρος των καταναλωτών, λόγω της σημαντικότατης μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού, τονίζει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

 

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, στη χθεσινή άσκοπη αλλά φαντασμαγορική φιέστα της ΔΕΗ, παραδέχτηκαν ότι οι μόνες πρωτοβουλίες που έλαβαν για τη «σωτηρία» της ΔΕΗ ήταν οι υψηλές και άδικες αυξήσεις του Σεπτεμβρίου του 2019 και το βόλεμα των γαλάζιων παιδιών με προκλητικές αμοιβές στη ΔΕΗ ενώ από την πίσω πόρτα καταργούσαν το ΑΣΕΠ και τις συλλογικές συμβάσεις, επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

 

Οπως αναφέρει ο κ. Φάμελλος, «κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου λογότυπου της ΔΕΗ, πέρα από τη γνωστή έκθεση ιδεών, δε βρήκαν ούτε μία κουβέντα να πουν για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και υψηλού κόστους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά τώρα που η οικονομία και η κοινωνία δοκιμάζεται από άλλη μία κρίση.

 

Για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2020, η ΔΕΗ παρείχε στους πελάτες της ρεύμα με περιθώριο κέρδους 166%, ενώ τον Απρίλιο έφτασε να πουλάει μέχρι και σε τετραπλάσια τιμή σε σχέση με τη χονδρεμπορική, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους για το α' εξάμηνο του 2019 ήταν μέχρι 40%(!). Ανάλογα περιθώρια κέρδους απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρισμού, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές τιμές της ΔΕΗ, διατηρούν και αυτοί υψηλά περιθώρια υπερκέρδους, ενώ «κερδίζουν» ταυτόχρονα συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ που την εγκαταλείπουν.

 

Σε σύγκριση με αυτά τα προκλητικά υπερκέρδη, η χθεσινή ανακοίνωση δωρεάν παγίου και έκπτωσης 8% για τους ευάλωτους καταναλωτές και μάλιστα μόνο για τρεις μήνες αποτελεί κοροϊδία. Οι χθεσινές ανακοινώσεις δε στηρίζουν ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται για άλλη μία φορά από μία οικονομική κρίση.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και η κυβέρνηση, έχουν ευθύνη να παρέμβουν ώστε να σταματήσουν το «πάρτι» με τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρισμού σήμερα και να σταματήσουν τις κούφιες υποσχέσεις για ομαλοποίηση της αγοράς κάποτε στο μέλλον.

 

Αν η κυβέρνηση θέλει να διδαχθεί κάτι από την ιστορία της ΔΕΗ, πέρα από φιέστες χωρίς κανένα όφελος για την αγορά και τα νοικοκυριά, ας μάθει ότι η ΔΕΗ "χάριν του δημοσίου συμφέροντος" έκανε κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, το ηλεκτρικό ρεύμα στη φθηνότερη δυνατή τιμή. Το σχέδιο της κυβέρνησης όμως στην ενέργεια και στη ΔΕΗ είναι το ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών για την εξυπηρέτηση μιας μικρής ελίτ, σε αντίθεση με τους κανόνες του ανταγωνισμού και η αύξηση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε απόλυτη αντίθεση με την ιστορία της ΔΕΗ», καταλήγει.


World Business

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του εν μέσω lockdown

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του…

O 83χρονος διάσημος καλλιτέχνης περνά την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του λόγω... κορωνοϊού...

Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Secret Money

 YΠEPTAMEIO (EEΣYΠ): Oι αλλαγές στη διοίκηση και τα στοιχήματα για τον νέο  CEO Γρηγόρη Δημητριάδη

YΠEPTAMEIO (EEΣYΠ): Oι αλλαγές στη διοίκηση και…

Tα μεγάλα «στοιχήματα» για το Yπερταμείο, που είτε απευθείας είτε μέσω των άμεσων θυγατρικών του...

Αθλητικά

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην ΕΙΟ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην…

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναστέλλει τη δωρεά του προς την Ελληνική Ιστιοπλϊκή Ομοσπονδία για την...

Αυτοκίνητο

Pfizer: Μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου που θα παραδώσει στην Ιταλία

Pfizer: Μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου που…

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer αποφάσισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μειώσει κατά 29%, τις δόσεις...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.