Deal News Online

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προς Δευτέρα η απόφαση για ποινές

Απίστευτες προτάσεις από τους συνηγόρους για τα ελαφρυντικά

 

Για τις έντεκα σήμερα το πρωί διέκοψε χθες  τη συνεδρίασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η δίκη βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Μέχρι τη διακοπή ήταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στους πελάτες τους.

 

Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει αύριο η διαδικασία, που πήρε παράταση ως προς τις αποφάσεις για τα ελαφρυντικά, τις ποινές και τις φυλακίσεις.

 

Aφού ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά, στη συνέχεια το δικαστήριο θα συζητήσει επί των ποινών. Ακολούθως, η εισαγγελέας θα κάνει την εισήγησή της για το ύψος των ποινών.

 

Σύμφωνα με την έμπειρη ρεπόρτερ στο δικαστικό ρεπορτάζ Ιωάννα Μάνδρου κι όσα ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ η τελική απόφαση για ποινές και για το ποιός θα οδηγηθεί στη φυλακή, θα εκδοθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ είναι πιθανό να συνεχιστεί η δίκη και το Σάββατο.

 

Λίγο νωρίτερα, η συνηγορος του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου κατήγγειλε ότι αστυνομικός παρακολουθούσε τον πελάτη της στη δουλειά του με την αντίδραση της εισαγγελέως να είναι άμεση: «Ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή» τόνισε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, απαντώντας στην καταγγελία.

 

Συγκεκριμένα η υπεράσπιση συγκεκριμένου κατηγορούμενου ανέφερε πως από το πρωί κάποιος αξιωματικός τον παρακολουθεί στον χώρο εργασίας του. Η συνήγορος ρώτησε λοιπόν αν υπάρχει σχετική εντολή αναφορικά με τους καταδικασθέντες. Η εισαγγελέας απαντώντας τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια εντολή.

 

Να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για τους καταδικασθέντες πέραν των 7 του διευθυντικού πυρήνα και όσους εμπλέκονται σε ανθρωποκτονίες πρότεινε η εισαγγελέας. Νωρίτερα, οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών ζητούσαν ελαφρυντικά επιστρατεύοντας κάθε πιθανό κι απίθανο επιχείρημα. Ενδεικτικά: ο ένας ήταν ζωόφιλος, ο άλλος σταθερός χαρακτήρας γιατί παντρεύτηκε την ίδια γυναίκα δύο φορές, ο τρίτος θέλει μειωμένη ποινή γιατί ήταν… εθελοντής αιμοδότης.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μικρότερες ποινές για τους πελάτες τους, επικαλέστηκαν εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.

 

Ειδικότερα, για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, αρχηγό της Χρυσής Αυγής, επικαλέστηκαν ότι παρήγαγε κοινωνικό έργο, αγνοούσε τα γεγονότα, προσπαθεί να αντιληφθεί πώς διηύθυνε και τι σύμφωνα με τους συνηγόρους του. Για τον Ηλία Κασιδιάρη, οι υπερασπιστές του υποστήριξαν πως λοιδορήθηκε όσο κανένας, στοχοποιήθηκε άδικα και είναι παρεξηγημένο πρόσωπο.  Η Ελένη Ζαρούλια βρίσκεται σε αυτή τη θέση επειδή απλά είναι σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ ο Νίκος Μίχος διεκδικεί το ελαφρυντικό του «δις εξαμαρτείν», αφού παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα και είναι φιλόζωος. Επίσης φιλόζωος και χριστιανός Ορθόδοξος δηλώνει ο Γιάννης Λαγός, αλλά και ότι προάγει τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω της ιδιότητας του. Ο Γιώργος Γερμενής κατά τους υπερασπιστές του είναι μεροκαματιάρης, έχει άριστη διαγωγή και ήταν αφοσιωμένος νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο.

 

Όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η διαδικασία διεκόπη, η Μάγδα Φύσσα θύμισε ξανά πως η αποκάλυψη της οργανωμένης εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής έγινε χάρη στο παιδί της, τον Παύλο Φύσσα, ο οποίος το πλήρωσε με τη ζωή του.

 

Την Πέμπτη με την επανέναρξη της διαδικασίας, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε αρχικά την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών. Λίγη ώρα αργότερα όμως άλλαξε την πρόταση της. Στη δεύτερη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία. Μάλιστα διευκρίνισε ότι από τους 7 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να λάβει κανείς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, προτείνοντας δηλαδή την απόρριψη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους πρώην 6 βουλευτές που καταδικάστηκαν χθες ως διευθυντές της οργάνωσης.

 

Σχετικά με τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που είχαν αιτηθεί οι κατηγορούμενοι, σχολίασε: «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών». Σημειώνεται ότι το 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6 προβλέπει ότι «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση». Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ώρα της απόφασης πλησιάζει. Οι ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι είναι τα ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και έως 15 χρόνια οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

 

Μπρος-πίσω με τα ελαφρυντικά

 

Υπενθυμίζεται ότι την απόρριψη των ελαφρυντικών για τους 7 καταδικασθέντες για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παπά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο) ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την απόφαση των ποινών να αναμένεται εντός της ημέρας, μετά τη χθεσινή ιστορική απόφαση.

 

Ενώ η εισαγγελέας του Εφετείου, Αδαμαντία Οικονόμου, είχε ζητήσει αρχικά να αναγνωριστεί μόνο ο σύννομος βίος στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτριο Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, άλλαξε την πρότασή της και προχώρησε σε επέκταση της χορήγησης του ελαφρυντικού, σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη, μετά από αντιδράσεις της υπεράσπισης.

 

Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά τους «επικεφαλής» που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

 

Η δυνατότητα βίαιης προσαγωγής

 

Όπως σημειώνει το protothema.gr, το δικαστήριο εφόσον ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβάλλει στους καταδικασθέντες έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον του. Έτσι, σε όσους επιβάλλει ποινές έχει τη δυνατότητα εφόσον το αποφασίσει να τους οδηγήσει στη δικαστική αίθουσα και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.

 

Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

 

Να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα από τη νέα ποινική νομοθεσία να μην παρίστανται στη δίκη μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, καθώς μπορούν να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους, δυνατότητα που άσκησαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Στην όποια περίπτωση πάντως, η Αστυνομία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα είτε για τη βίαιη προσαγωγή των ενόχων, εφόσον το δικαστήριο ασκήσει αυτή τη δυνατότητα, είτε για την εκτέλεση της απόφασης, να οδηγήσουν δηλαδή στη φυλακή όσους τυχόν αποφασισθεί ότι οι ποινές τους θα είναι εκτελεστές και όχι με αναστέλλουσα δύναμη.


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Το παρόν στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2021, τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματιών του τουρισμού...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.