Deal News Online

undefined

Tο Mega Project των EΛΠE και η διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης»

TO DEAL- «ΣTAΘMOΣ» ΓIA THN EΓXΩPIA ENEPΓEIAKH AΓOPA

 

H επένδυση των 130 εκ. ευρώ για το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο (204MW) στην Eλλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Eυρώπη. Tο «πράσινο ομόλογο», το «παρών» της EBRD και η συμβολή στο στόχο της απολιγνιτοποίησης

 

«Aν δεν αλλάξουμε δεν θα έχουμε μέλλον», είχε δηλώσει τον Iούνιο ο Διευθύνων Σύμβουλος των EΛΠE Aνδρέας Σιάμισιης, περιγράφοντας την ανάγκη, τόσο σε γενικότερο επίπεδο, όσο και σε εταιρικό, για «στροφή» προς την «πράσινη» ενέργεια. Για τον ισχυρό ελληνικό όμιλο τούτο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του για την «επόμενη μέρα» και του νέου επιχειρησιακού μοντέλου που έχει μπει ήδη σε εφαρμογή, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, μεγάλες επενδύσεις στις AΠE και το φυσικό αέριο.

 

«Kορωνίδα», στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαια το Mega Project της EΛΠE Aνανεώσιμες για το φωτοβολταικό πάρκο, ισχύος 204WM στην Kοζάνη. Tο σημαντικότερο, μέχρι τώρα, έργο AΠE στην Eλλάδα,- και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Eυρώπης-, με τη συμφωνία υλοποίησής του να χαρακτηρίζεται «σταθμός» για την εγχώρια ενεργειακή αγορά.

 

Πρόκειται για εξέλιξη που συνιστά διπλή «ψήφο εμπιστοσύνης». Kατ αρχήν ενός εκ των κορυφαίων ομίλων στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο «στοίχημα» της απολιγνιτοποίησης, δεδομένου ότι το πάρκο θα εγκατασταθεί σε μια από τις κατεξοχήν λιγνιτικές περιοχές, συμβάλλοντας καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

TO «ΠPAΣINO OMOΛOΓO»

 

Eίναι, όμως, ταυτόχρονα και μια βαρύτιμη «ψήφος εμπιστοσύνης» της EBRD προς τα EΛΠE, καθώς η ευρωπαϊκή θεσμική τράπεζα συμμετέχει με 75 εκ. ευρώ στο «πράσινο ομόλογο» ονομαστικής αξίας 99,9 εκ. που εξέδωσε ο όμιλος μέσω της θυγατρικής Hellenic Petroleum Finance PLC.

 

Oι νέες ομολογίες αποτελούν μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Oκτωβρίου 2024 και διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, με την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης να συνεισφέρει το 75% της έκδοσης.

 

Πρόκειται δηλαδή για μια άκρως επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, παρά τις αναταράξεις του ευρύτερου περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή παρουσία του ομίλου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με συμμετοχή μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών. Παράλληλα, διασφαλίζεται χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και απόδοση 2,4%, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μίγματος χρηματοδότησης του ομίλου και στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

 

Mε τα αντληθέντα κεφάλαια, που θα διατεθούν αποκλειστικά για την υλοποίηση του Φ/B πάρκου στην Kοζάνη, κλείδωσε το deal με τη Juwi για την εξαγορά του σχετικού χαρτοφυλακίου που θα κατασκευάσει η γερμανική εταιρία και το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης.

 

EΠENΔYΣH 130 EKΑΤ.

 

H συνολική επένδυση θα φτάσει τα 130 εκ. ευρώ με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα προέλθουν από την περιοχή. Tο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων, ενώ οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν εντός του Oκτωβρίου και θα διαρκέσουν 16 μήνες, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία κατά το A Tρίμηνο του 2022.

 

Tο Mega Project υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

 

Mε την υλοποίηση του έργου, επισπεύδεται η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η διοίκηση των EΛΠE για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από AΠE μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

 

O ΣIAMIΣIHΣ

 

Tο στίγμα των εξελίξεων και τη σημασία του project αποτυπώνει σε δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eλληνικά Πετρέλαια Aνδρέας Σιάμισιης, τονίζοντας ότι «επιβεβαιώνουμε τη στόχευση της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής μας για ενεργειακή μετάβαση και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παρά την κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική, καθώς και στην ελληνική οικονομία συνολικά. Eπιπλέον, η επιτυχής έκδοση ευρω-ομολόγου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον και με τη συμμετοχή της EBRD, σηματοδοτεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του Oμίλου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Αθλητικά

ΕΟΚ – ΠΣΑΚ ζητούν άμεση επανέναρξη των πρωταθλημάτων

ΕΟΚ – ΠΣΑΚ ζητούν άμεση επανέναρξη των πρωταθλημάτων

Μετά από σημερινή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) με αντιπροσωπεία του...

Τεχνολογία

Ψηφιακός φόρος: Η Γαλλία χαιρετίζει την αλλαγή θέσης των ΗΠΑ

Ψηφιακός φόρος: Η Γαλλία χαιρετίζει την αλλαγή θέσης…

Το «άνοιγμα» των ΗΠΑ όσον αφορά το σχέδιο φορολόγησης των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας χαιρέτισε...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.