Deal News Online

Handelsblatt: Η Ελλάδα κερδίζει επενδυτές Προτεινόμενο

Στο κάδρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αλλά και στο ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών από τον χώρο της πληροφορικής.

 

«Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση: η Microsoft κατασκευάζει τρία κέντρα διαχείρισης δεδομένων (cloud) στην Αθήνα ύψους ενός δις δολαρίων. Αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα εντός της ΕΕ την όγδοη τοπική πλατφόρμα της διεθνούς πλατφόρμας cloud, Αzure, της Microsoft. H εταιρεία επίσης θα παρέχει τα επόμενα πέντε χρόνια ψηφιακές δεξιότητες σε 100.000 υπαλλήλους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και μαθητές».

 

Όπως παρατηρεί η Handelsblatt «τίποτα δεν χρειάζεται η χώρα πιο επιτακτικά απ' ότι επενδύσεις. Την περίοδο 2008 με 2016 η Ελλάδα έχασε σωρευτικά 26% του ΑΕΠ της. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1/3, o ιδιωτικός πλούτος μειώθηκε κατά 40%. Η ελληνική Ένωση Βιομηχάνων προσδιορίζει το επενδυτικό κενό από τα χρόνια της κρίσης στα 100 δις ευρώ. Το 2019 οι επενδύσεις έφτασαν μόλις το 11% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση ήταν 26%, στη δεκαετία του 1970 κινούνταν ακόμη και στο 30% με 40%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι λίγο πάνω από 20%.»

 

Όμως τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου της ευρωκρίσης έχουν αρχίσει να αλλάζουν και η HB παρατηρεί: «Η αμερικανική πολυεθνική δεν είναι η μόνη εταιρεία πληροφορικής που αποβλέπει στην Ελλάδα. Και Γερμανοί πάροχοι υπηρεσιών λογισμικού ανακαλύπτουν επίσης την Ελλάδα. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς είναι η πόλη των Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιό της. Μετά την P&I AG με έδρα στο Βισμπάντεν και την Prodyna SE από το Έσμπορν και η Teamviewer από το Γκέτινγκεν, κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης σύνδεσης παγκοσμίως, άνοιξε επίσης παράρτημα στα Ιωάννινα στις αρχές του έτους».

 

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ της Handelsblatt σημειώνει: «Ακόμη κι αν ο όγκος των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλός, πρόκειται για ποιοτικές επενδύσεις: Τα τελευταία τρία χρόνια το 15% αυτών των επενδύσεων έγιναν στον τομέα της πληροφορικής. Η Ελλάδα λοιπόν δεν απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%.

 

Η συμβουλευτική Ernst & Young Greece επιβεβαιώνει επίσης ότι η χώρα έχει βελτιώσει τις επενδυτικές συνθήκες στη "Μελέτη Ελκυστικότητας 2020" που έχει εκπονήσει. Τα 2/3 των επιχειρηματιών που ερωτήθηκαν αναφέρουν ως ιδιαίτερο πλεονέκτημα την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μετά την εκλογή της συντηρητικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019. Το 56% των ερωτηθέντων τονίζει επίσης ως θετικό στοιχείο τη βιωσιμότητα της ελληνικής κλιματικής πολιτικής, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 7 στους 10 επιχειρηματίες αναμένουν ότι οι επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επόμενα τρία χρόνια. Στα δυνατά σημεία της Ελλάδας οι ερωτηθέντες συγκαταλέγουν επίσης κατά 81% το ανθρώπινο δυναμικό, την καλή υποδοχή τηλεπικοινωνιών και την καλή ποιότητα ζωής».


Media

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Το τραγούδι του Σουηδικού ποπ γκρουπ ABBA στον διαγωνισμό του 1974, το «Waterloo», αναδείχθηκε το καλύτερο τραγούδι του Top 50 του διαγωνισμού...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας...

Περιβάλλον

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας αποτελεί η κατάθεση την Τετάρτη 5 Μαΐου της...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.