Deal News Online

undefined

Τα μέτρα λιτότητας "έριξαν" τη δημοτικότητα του Καβαλιέρε

Διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες δήμαρχοι της Ιταλίας.

 

Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν τη μορφή συμβολικής απεργίας μερικών λεπτών κατά την οποία τα ληξιαρχεία των δήμων έκλεισαν.

 

"Όλοι εμείς οι δήμαρχοι της Ιταλίας θα κινητοποιηθούμε μέχρι το συγκεκριμένο πρόγραμμα λιτότητας να επανεξεταστεί επί της ουσίας", τόνισε λίγο πριν από τη διαδήλωση ο πρώτος πολίτης της Ρώμης, ο Τζάνι Αλεμάνο, παρότι είναι στέλεχος της δεξιάς πλειοψηφίας που υιοθέτησε το πρόγραμμα λιτότητας.

 

Μετά από χρόνια περικοπών κατά τις οποίες η κυβέρνηση έκανε τακτικά περικοπές στους πόρους των κοινοτήτων (επαρχίες και περιφέρειες), η τελευταία περικοπή που προβλέπει το νέο πρόγραμμα λιτότητας, 9,2 δισεκατομμύρια για το 2012 και το 2013, ήταν το κερασάκι στην τούρτα και οδήγησε στην απεργία που οργάνωσε η Ένωση κοινοτήτων της Ιταλίας, στην οποία τουλάχιστον 8.000 κοινότητες είναι μέλη.

 

"Η κυβέρνηση να μας πει τί πρέπει να κάνουμε", σχολίασε ο Βάσκο Εράνι, ο πρόεδρος της ένωσης των ιταλικών περιφερειών που θα λάβουν το 2012 μόνο 400 εκατομμύρια ευρώ για τις δημόσιες μεταφορές έναντι 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ που προβλεπόταν.

 

Το πρόγραμμα λιτότητας ύψους 54,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε την Τετάρτη θα επιτρέψει στην Ιταλία μια εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της το 2012 και μείωση του χρέους της.

 

«Καταρρέει» η δημοτικότητα του Καβαλιέρε


Ταυτόχρονα συνεχίζει την κατρακύλα η δημοτικότητα του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την υιοθέτηση των δύο αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, φθάνοντας στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό 24% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica.

 

Το 24% των Ιταλών δηλώνει ότι εμπιστεύεται "πολύ" ή "αρκετά" τον Καβαλιέρε έναντι ποσοστού 29% στην τελευταία δημοσκόπηση του Ιουνίου, σύμφωνα με το ινστιτούτο IPR Marketing που διεξήγαγε την έρευνα στις 13 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας.

 

Το ποσοστό αυτών που εμπιστεύονται "λίγο" ή "καθόλου" τον πρωθυπουργό, ο οποίος σύντομα θα γιορτάσει τα 75ά γενέθλια του, αυξήθηκε σε 64% από 60% που ήταν τον Ιούνιο.

 

Σε αυτό συνέβαλα βέβαια και η ανάμειξή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα.

 

Ο Μπερλουσκόνι είχε το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας, 62%, τον Οκτώβριο του 2008, μερικούς μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

 

Και η κυβέρνησή του όμως συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών και καταγράφει το χειρότερο ποσοστό δημοτικότητας με μόλις το 19% των ερωτηθέντων να είναι ικανοποιημένοι, μια μείωση κατά 4%, ενώ το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξήθηκε στο 65%, αύξηση 4% από τον Ιούνιο.

 

Το ινστιτούτο αποκαλύπτει επίσης ότι η αριστερά συγκεντρώνει το 44% των προθέσεων ψήφου έναντι 37,5% που λαμβάνει η δεξιά, ενώ ο κεντρώος, τρίτος πόλος, συγκεντρώνει το 13%.

 

"Ένα καταστροφικό καλοκαίρι για το Καβαλιέρε" γράφει η La Repubblica.

 

Στις αρχές Ιουνίου η διαφορά ανάμεσα στις δυο μεγάλες παρατάξεις δεν ξεπερνούσε το 3,5%. Όσο για την δημοτικότητα του "μεγιστάνα-πρωθυπουργού", η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι "μέσα σε δυο χρόνια κατάφερε να χάσει είκοσι έξι ποσοστιαίες μονάδες. Τριάντα οκτώ, αν αρχίσουμε να μετράμε από τον Οκτώβριο του 2008. Μια καθοδική πορεία, σχεδόν πρωτοφανής". Σχετικά με το ενδεχόμενο να συσταθεί μια "κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής" που θα αντιμετωπίσει και την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας, το στατιστικό δείγμα της Ipr Marketing, απαντά θετικά σε ποσοστό 44%, οι αρνητικές τοποθετήσεις αντιστοιχούν στο 29% των ερωτηθέντων και το 27%, προτιμά να μην τοποθετηθεί.


protoselida

World Business

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της αγοράς

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της…

O Ολλανδός ζωγράφος και ο Banksy οδήγησαν τη δημοπρασία του Sotheby’s στα 192,7 εκατ. δολάρια

Αθλητικά

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020 επιστρέφει

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020…

Στο επίκεντρο του δρομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται τo Skyros Run 2020 που διοργανώνεται από τον Δημο...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.