Επιχειρήσεις

Απεργία εργαζομένων στη Λάρκο

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» είναι το μήνυμα που έστειλαν οι απεργοί της ΛΑΡΚΟ στην απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, η οποία ολοκληρώθηκε με το εξής ψήφισμα:

 

«Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και στην απόλυση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, χωρίς καμία διασφάλιση για τον παραγωγικό της χαρακτήρα, τη συνέχιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περπατά στην εκποίηση της.

 

Ογδόντα νεκροί εργαζόμενοι στις βάρδιες, εκατοντάδες άλλοι από επαγγελματικές ασθένειες, εκατοντάδες ακόμη σακατεμένοι από εργατικά ατυχήματα και όσοι δούλεψαν και δουλεύουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, με το αίμα και τον ιδρώτα μας έχουμε δημιουργήσει και κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα.

 

Έχουμε το δικαίωμα και απαιτούμε:

 

- Με ευθύνη της κυβέρνησης, να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας.

 

- Να σταματήσει η εκποίηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας μεταλλείων και εργοστασίου.

 

- Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα "μόνιμων" και εργαζομένων των εργολαβιών.

 

- Η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη του κράτους, να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Να αναπτυχθεί με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων και κοινοποιηθεί στον ελληνικό λαό.

 

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Δεν δεχόμαστε ούτε μία απόλυση. Δεν χαρίζουμε τίποτα από τα δικαιώματα μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ευημερία των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελός του ελληνικού λαού.

 

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αφουγκραστεί την αγωνία των χιλιάδων οικογενειών που ζουν από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να σταματήσει το έγκλημα.

Οι παρευρισκόμενοι στην απεργιακή συγκέντρωση».

 

Εκπρόσωπος συνδικάτων: Δεν χαρίζουμε τη ΛΑΡΚΟ - Ανοιχτή και ενιαία

 

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε εδώ, όρθιοι, και αυτό το οφείλουμε στη μεγάλη αλληλεγγύη που έχετε δείξει όλο αυτό το διάστημα. Με ενότητα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Δίνουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν», ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης.

 

Ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τον αγώνα τους, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο εργατικό κίνημα και τόνισε: «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες. Οι 80 νεκροί στις βάρδιες. Οι εκατοντάδες θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες και οι εκατοντάδες σακατεμένοι. Ο ιδρώτας όλων όσων γλιτώσαμε από τον θάνατο και τις αρρώστιες. Αυτά, αυτά είναι που έχουν κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα. Δεν τη χαρίζουμε. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή και ενιαία».

 

Ομόφωνο ψήφισμα της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος

 

«Μετά από 56 χρόνια λειτουργίας η κυβέρνηση κλείνει τη ΛΑΡΚΟ και παράλληλα προχωρά στη σύσταση «κοινωνικού ταμείου» απολύοντας όλους τους εργαζομένους.

 

Την ΛΑΡΚΟ την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους. Την πλήρωσε ο ελληνικός λαός όταν την εγκατέλειψε υπερχρεωμένη ο «Μέγα ευεργέτης Μποδοσάκης». Δεν αξιοποιεί «τα τσιφλίκια και τα αμπέλια» κανενός κεφαλαιοκράτη, κανενός αστού πολιτικού, καμίας κυβέρνησης.

 

Αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας πού ανήκει σε όλους μας και οι κεφαλαιοκράτες τον κλέβουν, είτε ως ιδιώτες, είτε μέσα από το κράτος τους και τις κυβερνήσεις τους.

 

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ είναι οικονομικός «πνεύμονας». Οι τοπικές κοινωνίες της Στερεάς, και της Δυτικής Μακεδονίας, από τα μέτρα που πετσόκοψαν τους μισθούς των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, και το «κανόνι» που έριξαν σε εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους, έχουν ήδη πληγεί με αποτέλεσμα να ζήσουν νέα ανεργία και να οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό.

 

Οι θέσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή στηριζόμενες από μεγάλα συλλαλητήρια όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ρεαλιστικές, δίνουν προοπτική ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ, στην βιομηχανία της χώρας μας. Δίνουν προοπτική διασφάλισης χιλιάδων θέσεων εργασίας σήμερα και δημιουργίας νέων αύριο.

 

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, δουλεύουν εξοικειωμένοι με την επικίνδυνη εργασία, με τις επαγγελματικές αρρώστιες. Έδωσαν πάνω από 80 νεκρούς δολοφονημένους συναδέλφους στις βάρδιες της εργασίας τους για να υπάρχει η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής και εκμετάλλευσης του Ορυκτού μας Πλούτου.

 

Είναι χρέος μας να είμαστε αλληλέγγυοι μέχρι την ΝΙΚΗ τους στον Αγώνα αυτό που θα είναι ΝΙΚΗ του Αγωνιζόμενου Εργαζόμενου Λαού που παράγει τον πλούτο αλλά τον κλέβει η παρασιτική ολιγαρχία.

 

Η Ομοσπονδία μας εκφράζοντας τους μεταλλωρύχους και τους εργαζόμενους στην εξορυκτική βιομηχανία της Χώρας μας, μέσα από το 23ο Συνέδριο της , στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον δίκαιο Αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για να ανατραπούν τα εγκληματικά σχέδια διάλυσης και ξεπουλήματος της Κυβέρνησης-ΕΕ και Καπιτα-ληστών που θα οδηγήσουν ολόκληρες περιοχές σε οικονομικό μαρασμό».


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή