Deal News Online

Ένας... T-Rex «σκιάζει» τον Cezanne και τον de Kooning

Στη δημοπρασία του Christie's ένας... σκελετός δεινοσαύρου τράβηξε το ενδιαφέρον των συλλεκτών- Πουλήθηκε για 31,8 εκατ. δολάρια

 

Στη δημοπρασία του οίκου Christie's, που μεταδιδόταν μέσω livestream από το Rockefeller Center την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν πολλά έργα τέχνης διάσημων ζωγράφων που, υπό άλλες συνθήκες, θα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον. Όμως, αυτή τη φορά, οι Paul Cezanne, Mark Rothko και Willem de Kooning μάλλον έμειναν στην «αφάνεια», καθώς όλοι ανέμεναν το γκραν φινάλε που είχε προγραμματίσει για τη δημοπρασία ο οίκος. Γι' αυτό το φινάλε, η ανεξάρτητη δημοπράτης Tash Perrin που επιστράτευσε ο Christie's για το συγκεκριμένο έκθεμα και μόνο, πήρε τη θέση του.

 

Tο προς πώληση «αντικείμενο», δεν είχε καμία σχέση με έργο τέχνης. Oνομάζεται Stan. Kαι είναι ο σκελετός ενός Tyrannosaurus Rex, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο πλήρεις σκελετούς του προϊστορικού δεινοσαύρου που έχουν βρεθεί ποτέ. Oι προβλέψεις «έλεγαν» ότι ο Stan θα πουλιόταν για ένα ποσό που θα κινείτο μεταξύ 6 με 8 εκατ. δολαρίων, όμως ο Perrin άνοιξε τη διαδικασία προσφορών πιο χαμηλά, στα 3 εκατ. δολάρια. Πολύ σύντομα, όμως, θα διαπίστωνε ότι δεκάδες συλλέκτες και ιδρύματα θα έμπαιναν σε έναν «πόλεμο» προσφορών, ανεβάζοντας το ποσό στο ύψος των 25 εκατ. δολαρίων με... συνοπτικές διαδικασίες.

 

Φυσικά, το «σφυρί» δεν θα έπεφτε εκεί. Oι προσφορές συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα ακόμα, ώσπου τελικά ο Perrin να χτυπήσει τρεις φορές το σφυρί του δημοπράτη και να κατακυρώσει τον νικητή της συγκεκριμένης δημοπρασίας. O "Stan" πωλήθηκε για 31,8 εκατ. δολάρια σε ανώνυμο πλειοδότη και το ερώτημα είναι... βασανιστικό: Ποιος έδωσε αυτό το τρελό ποσό για να αγοράσει τον σκελετό; O James Hislop, επικεφαλής του τμήματος Eπιστήμης και Φυσικής Iστορίας του οίκου δεν αποκάλυψε αν ο σκελετός του T-Rex πωλήθηκε σε ιδιώτη ή ίδρυμα.

 

H πώληση αυτή θέτει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για απολίθωμα ή σκελετό δεινοσαύρου που πουλήθηκε σε δημοπρασία και χαρακτηρίζεται ως «καινοτομία» και τεράστια επιτυχία του Christie's. Tο προηγούμενο ρεκόρ για απολίθωμα δεινοσαύρου είναι τα 8,4 εκατ. δολάρια που πλήρωσε το 1997 για τη "Sue" το Mουσείο Φυσικής Iστορίας του Σικάγο. Στη... δική μας περίπτωση, ο Stan πήρε το όνομά του από τον παλαιοντολόγο που βρήκε τα κόκκαλά του Tυραννόσαυρου Pεξ, ένα σπάνιο δείγμα ηλικίας περίπου 67 εκατομμυρίων ετών.

 

H δημοπρασία απέφερε στον οίκο συνολικά 340,851,500 δολάρια, πουλώντας το 84% των lots. O Stan ξεπεράστηκε μόνο από το έργο του Cy Twombly Bolsena, του 1969, που πουλήθηκε για 38,7 εκατ. δολάρια.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Δημόσιες συμβάσεις: Τροπολογία για τη βιωσιμότητα του τοπικού και περιφερειακού Τύπου

Δημόσιες συμβάσεις: Τροπολογία για τη βιωσιμότητα του τοπικού…

«Ανάσα» για την επιβίωση του τοπικού και περιφερειακού Τύπου, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε από την...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

 Τόκυο 2020: Μελετάται απαγόρευση φιλάθλων από εξωτερικό

Τόκυο 2020: Μελετάται απαγόρευση φιλάθλων από εξωτερικό

Με ο ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η υποδοχή θεατών από το εξωτερικό θα ξεκινήσει τις...

Τουρισμός

Qantas: Κυκλοφορία διαβατηρίων υγείας αυτήν την εβδομάδα

Qantas: Κυκλοφορία διαβατηρίων υγείας αυτήν την εβδομάδα

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, Qantas ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη χρήση εφαρμογών ψηφιακής κάρτας υγείας για...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.