Deal News Online

undefined

Τι αλλάζει στο φετινό επίδομα θέρμανσης Προτεινόμενο

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης 2020-2021 αναμένεται να ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι οποίες περιλαμβάνουν και το φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα, εξετάζεται και η ένταξη στο κονδύλι, εναλλακτικών τρόπων θέρμνασης. όπως υγραέριο, καυσόξυλα ή πέλλετ.

 

Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν το ποσό της επιδότησης της περιόδου 2020-2021, το οποίο είναι αυξημένο κατά 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και ανέρχεται στα 84 εκατ. ευρώ.

 

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε την περασμένη Πέμπτη, με τιμή διάθεσης κάτω από τα 80 λεπτά το λίτρο. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται κοντά στα 78 λεπτά, έναντι 1,05 ευρώ που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Ωστόσο, η ζήτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα,καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά φρόντισαν να το προμηθευτούν από τον περασμένο Μάιο, όταν οι τιμές ήταν γύρω στα 70 ευρώ το λίτρο, λόγω της κατάρρευσης  των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

 

Στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να δοθεί επιδότηση και για τη θέρμανση με ξύλα και πέλλετ, αλλά με «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος», δηλαδή να μην επιδοτούνται όσοι διαβιούν στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένα, αλλά όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή πέλλετ στις αγροτικές και ορεινές περιοχές.

 

Σε ό,τι αφορά όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους φαίνεται ότι θα μείνουν εκτός επιδόματος, καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Με βάση το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, η πληρωμή του επιδόματος αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος Δεκεμβρίου και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πιστοποιητικών που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι.

 

Τα κριτήρια

 

Τα  εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι:

 

– Εισοδηματικά κριτήρια: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα  έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.
Προβλέπεται προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και  προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

 

– Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Γεωγραφική κατανομή

 

Το ανώτερο ύψος του επιδόματος είναι υψηλότερο στις ορεινές περιοχές που βρίσκονται στην ζώνη Α και αποκλιμακώνεται ανάλογα με την μέση βαρύτητα του χειμώνα στις ζώνες Β ,Γ και Δ.
Οι περιοχές κατανέμονται ως εξής:

 

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής


ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

 

Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.

 

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινά από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.


Media

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

Σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (HD) θα εκπέμψει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών της καναλιών ΕΡΤ1, ΕΡΤ2...

Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Έφυγε από τη ζωή ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ

Έφυγε από τη ζωή ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ

Σοκ έχει προκαλέσει στο αφρικανικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο ο θάνατος του πρώην διεθνούς μέσου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.