Deal News Online

undefined

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπάει όλα τα ρεκόρ!

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ «ΖΑΛΙΖΟΥΝ»

 

Ένα σαφές δείγμα της δύναμης, αλλά και της δυναμικής που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το σπάσιμο όλων των παγκοσμίων ρεκόρ που κατάφερε (μάλλον με... χαρακτηριστική άνεση) το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του πλανήτη, με την έναρξη έκδοσης ομολόγων. Το βιβλίο παραγγελιών μάζεψε 233 δισ. ευρώ (275 δισ. δολάρια) σε ζήτηση για τα πρώτα κοινωνικά ομόλογά της.Οι εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE, προβλέπεται αρχικά ότι για το 2020 θα φτάσουν συνολικά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Το Bloomberg, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να μεταφέρει το ερώτημα που «διακινείται» διεθνώς και αφορά το αν αν η ζήτηση θα επεκταθεί πέρα από αυτή την αγορά, δεδομένου ότι σχεδιάζει να εκδώσει χρέος έως 1 τρισ. ευρώ για να ανακάμψει από τον κορωνοϊό. Και αυτό δε μοιάζει καθόλου με υπόθεση «επιστημονικής φαντασίας», μιας και παρόμοια επίπεδα ενδιαφέροντος για συμβατικά και πράσινα ομόλογα, που αναμένονται από την επόμενη χρονιά, θα μπορούσαν να της δώσουν περιουσιακά στοιχεία που τελικά θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα αμερικανικά Treasuries στην παγκόσμια σκηνή.

 

Η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την τεράστια ζήτηση που εκδηλώθηκε κατά την πρώτη έκδοση των κοινωνικών ομολόγων. Η ζήτηση ανήλθε σε 233 δισ. ευρώ για μία διπλή έκδοση ύψους 17 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντάς την κατά περισσότερο από 13 φορές. «Αυτό αποτελεί ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος της αγοράς και της εμπιστοσύνης προς την ΕΕ και στο πλαίσιο των κοινωνικών ομολόγων της ΕΕ για το SURE», σύμφωνα με την Κομισιόν. Η μία έκδοση, ύψους 10 δισ. ευρώ, αφορούσε 10ετή ομόλογα και η απόδοσή της (re - offer yield) καθορίστηκε στο -0,238%, ενώ η άλλη ήταν ύψους 7 δισ. ευρώ και αφορούσε 20ετή ομόλογα με απόδοση 0,131%.

 

Ο εκ των κορυφαίων στελεχών της Pacific Investment Management, με εξειδίκευση σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, Konstantin Veit, σχολιάζει ότι αυτό που παρακολουθούμε, είναι «μία ισχυρή αρχή για την πολυετή αποστολή της ΕΕ». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την πώληση νέων ομολόγων 10ετούς και 20ετούς διάρκειας αυτήν την εβδομάδα, σημαίνοντας την εκκίνηση μιας έξαρσης δανεισμού που αναμένεται να μετατρέψει τις Βρυξέλλες σε σημαντικό «παίκτη» στις αγορές ομολόγων.

 

Η πώληση θα είναι η πρώτη που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, ενός προγράμματος που στόχο έχει την παροχή δανείων έως 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, για να στηριχθούν οι προσπάθειές τους να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19. Η διαδικασία ξεκίνησε την Τρίτη, δίνοντας μια πρώτη ένδειξη για τα κόστη δανεισμού των Βρυξελλών ενόψει της τεράστιας έκδοσης ομολόγων, στην οποία θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

Σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (HD) θα εκπέμψει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών της καναλιών ΕΡΤ1, ΕΡΤ2...

Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Έφυγε από τη ζωή ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ

Έφυγε από τη ζωή ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ

Σοκ έχει προκαλέσει στο αφρικανικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο ο θάνατος του πρώην διεθνούς μέσου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.