Deal News Online

undefined

Eurogroup: Δημοσιονομική ευελιξία και εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης το 2021

Δημοσιονομική ευελιξία το 2021

 

Το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης κάλεσε τις χώρες να καταθέσουν τα προσχέδιά τους για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης με την ελπίδα ότι η εκκίνηση της νέας χρονιάς θα σημάνει και την εκταμίευσή τους.

 

Παράλληλα αποφασίστηκε δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και για το 2021.

 

Στο κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup σημειώνεται για ακόμη μία φορά ότι είναι  ζωτικής σημασίας η συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης σε κάθε κράτος-μέλος έως το 2021.

 

Όπως αποφασίστηκε δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες ούτε για το 2021 και η κατάσταση θα επανεξεταστεί όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό.

 

Τo Eurogroup κάλεσε τα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν το σχέδιο προκειμένου να επιτραπεί η ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.

 

Παράλληλα σημειώθηκε πως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που απαιτούνται σε επίπεδο κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. 

 

Απαιτείται ένας ισχυρός χρηματοπιστωτικός τομέας

 

Όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα τονίζεται ότι απαιτείται να είναι ισχυρός ώστε να συμβάλει στην «χρηματοδότηση της οικονομίας πιο αποτελεσματικά, τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους ευρωπαίους πολίτες».

 

Μάλιστα το Eurogroup σημειώνει ότι θα συνεχίσει τις εργασίες του για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης κατά προτεραιότητα.

 

«Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι πολιτικές μας υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να προστατεύουμε τους πολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το χρωστάμε σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία», τονίζουν κλείνοντας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Αναλυτικά η απόφαση του Eurogroup:


«Στο ξεκίνημα της σημερινής συνάντησης τoυ Eurogroup, τα μέλη εξέφρασαν τα συλλυπητήρια στους Αυστριακούς και Γάλλους συναδέλφους για τις πρόσφατες φρικτές επιθέσεις και επανέλαβαν ότι η Ευρώπη θα είναι πάντα μαζί.

 

Σήμερα, το Eurogroup είχε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές ενόψει των τρεχουσών εξελίξεων στο COVID-19. Υπήρξε ενημέρωση από την Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Δρ. Άντρε Αμμόν, σχετικά με την ανάλυση της πανδημίας του ECDC. Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αιρίν Τινάλι.

 

Η πρόσφατη επιτάχυνση της εξάπλωσης της COVID-19 και τα νέα μέτρα περιορισμού έχουν αυξήσει περαιτέρω την αβεβαιότητα και είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάκαμψη. Το Eurogroup παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υγεία και παρακολουθεί τις οικονομικές επιπτώσεις και προοπτικές. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε και να εφαρμόζουμε σθεναρά, σε όλα τα επίπεδα, φιλόδοξες οικονομικές πολιτικές που συμπληρώνουν την απάντηση στην αντιμετώπιση , προστατεύουν τις θέσεις εργασίας και προωθούν την οικονομική ανάκαμψη, σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

Καταγράψαμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη αντέδρασε δυναμικά στην πανδημία. Οι συντονισμένες απαντήσεις μείωσαν τον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού στους πολίτες και τις εταιρείες. Με το δεύτερο κύμα COVID-19 να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει την οικονομική πτώση. Τον Απρίλιο, το Eurogroup, μαζί με μέλη εκτός ευρωζώνης, κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τρία δίχτυα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για συνολικό ποσό 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ενισχύοντας τις αντιδράσεις των κρατών μελών σε κρίσεις, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη στους πολίτες και τις εταιρείες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και παρέχουν μια επιπλέον γραμμή άμυνας για τους ηγεμόνες.

 

Αυτά τα δίχτυα ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμπληρώνουν τα άνευ προηγουμένου επίπεδα δημοσιονομικής στήριξης που έχουν θεσπιστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις. Τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο το 2020 ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ. Αυτά τα μέτρα είναι επιπλέον των πρωτοβουλιών στήριξης ρευστότητας και της λειτουργίας αυτόματων σταθεροποιητών. Αυτές οι δημοσιονομικές ενισχύσεις έχουν ενεργοποιηθεί από την προσωρινά επιτρεπόμενη απόκλιση από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που κανονικά θα ισχύουν και από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Το Eurogroup θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου καθυστερημένης ανάκαμψης και να προσαρμοστεί στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται.

 

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τον Ιούλιο για το σχέδιο της ΕΕ επόμενης γενιάς για τη στήριξη των περιφερειών και των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση COVID-19 με ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάκαμψης της ΕΕ και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που απαιτούνται σε επίπεδο κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

 

Έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να διευκολύνουμε το σχέδιο της ΕΕ επόμενης γενιάς και, ειδικότερα, τη δυνατότητα αποκατάστασης και ανθεκτικότητας. Αυτά πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα, επιτρέποντας την ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων το 2021. Αυτό είναι απαραίτητο για τη στήριξη των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και, συνεπώς, για τη συνεχή ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του 2020.

 

Σήμερα, υπογραμμίσαμε επίσης τη σημασία της ταχείας υποβολής φιλόδοξων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σχεδιάζοντας ένα συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών στρατηγικών που προσθέτουν πάνω από το άθροισμα των μεμονωμένων δράσεων των κρατών μελών. Αυτά τα σχέδια θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη, θα μειώσουν την αβεβαιότητα και θα υποστηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων για να βοηθήσουν να καταστεί η ζώνη του ευρώ συνολικά ισχυρότερη και πιο ανθεκτική. Το Eurogroup δεσμεύεται να υποστηρίξει προτεραιότητες και συντονισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ορθή λειτουργία της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

 

Απαιτείται ισχυρός χρηματοπιστωτικός τομέας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας πιο αποτελεσματικά, τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους ευρωπαίους πολίτες. Το Eurogroup συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα συνεχίσει τις εργασίες της για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης κατά προτεραιότητα. Η περαιτέρω ανάπτυξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών θα ενισχύσει επίσης τον διεθνή ρόλο του ευρώ.

 

Το Eurogroup είναι ενωμένο στην απάντησή του σε αυτήν την κρίση. Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι πολιτικές μας υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τα μέτρα δημόσιας υγείας έτσι ώστε να προστατεύουμε τους πολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το χρωστάμε σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία».


World Business

Λουκέτο σε 82 υποκαταστήματα στη Βρετανία βάζει η HSBC

Λουκέτο σε 82 υποκαταστήματα στη Βρετανία βάζει η…

Το κλείσιμο 82 υποκαταστημάτων της στη Βρετανία εντός του τρέχοντος έτους αποφάσισε η τράπεζα HSBC,...

Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

Αυγενάκης: Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Αυγενάκης: Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Στην απόφαση να αναστείλει τη χρηματοδότηση στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοίας και να προαναγγείλει σαρωτικούς ελέγχους...

Περιβάλλον

Κίνδυνος μαζικής μετανάστευσης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κίνδυνος μαζικής μετανάστευσης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και η περιβαλλοντική υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση στο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.