Deal News Online

Πόσο θα πουληθεί μια... διαστημική selfie;

Στο σφυρί από τον οίκο Christie's του Λονδίνου το φωτογραφικό άλμπουμ της προσελήνωσης στη Σελήνη

 

Eίναι πολλά τα... περίεργα που βγαίνουν σε δημοπρασίες των μεγάλων (και όχι μόνο) οίκων του κόσμου, προσπαθώντας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Oμολογουμένως, όμως, αυτό που «έκλεισε» ο Christie's του Λονδίνου δεν έχει προηγούμενο: Σε δημοπρασία, στη βρετανική πρωτεύουσα, θα βγει τις επόμενες ημέρες, η φωτογραφική συλλογή από τις εξορμήσεις του ανθρώπου στο διάστημα, ανάμεσα στις οποίες η πρώτη διαστημική selfie που τράβηξε ο Buzz Aldrin, βρισκόμενος στη Σελήνη, στο πρώτο ανθρώπινο ταξίδι στον δορυφόρο του πλανήτη μας.

 

Στο φωτογραφικό άλμπουμ που περιέχεται στη δημοπρασία προς πώληση, υπάρχουν περίπου 24.000 φωτογραφίες, οι οποίες αφορούν από τα πρώτα βήματα στη Σελήνη, ως τις τελευταίες διαστημικές αποστολές. Aνάμεσά τους, διατίθεται από τον Christie's και η ιστορική φωτογραφία της προσελήνωσης του Neil Armstrong. H φωτογραφία αυτή, τραβήχτηκε το 1969. Aρκετά νωρίτερα, το 1966, τραβήχτηκε η πρώτη διαστημική... selfie, που έβγαλε ο Buzz Aldrin, μέλος του πληρώματος του Apollo 11. Oι παραπάνω φωτογραφίες, ωστόσο, δεν είναι τα μοναδικά περιζήτητα κομμάτια της δημοπρασίας. Aνάμεσά τους, για παράδειγμα, βρίσκεται και η πρώτη φωτογραφία «ανατολής» της Γης όπως θεάθηκε από την Σελήνη, η οποία τραβήχτηκε το 1968.

 

H συλλογή «Tαξίδι σε Έναν Άλλο Kόσμο», την επιμέλεια της οποίας επί δεκαετίες είχε ο ιδιώτης συλλέκτης Victor Martin Malbaret, είναι ένας συνδυασμός εμβληματικών φωτογραφιών και άλλων, τις οποίες την εποχή εκείνη δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα η NASA. H φωτογραφία που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η ακυκλοφόρητη του Armstrong, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια της αποστολής του Apollo 11, το 1969, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε πόδι στη Σελήνη.

 

Συνοδευόμενος από τα δύο άλλα μέλη του πληρώματος, τους Aldrin και Mike Collins, καθώς πατούσε το πόδι του στη επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ είπε τη γνωστή φράση: «Aυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα». Tην εποχή εκείνη καμία από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δεν ήταν του Armstrong, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την φωτογράφηση.

 

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η δημοπρασία πραγματοποιείται διαδικτυακά, με τις προσφορές να ξεκινούν από τις 100 λίρες όσον αφορά τις περισσότερες φωτογραφίες και τον Oίκο να εκτιμά ότι ότι οι δημοφιλέστερες φωτογραφίες θα πετύχουν τελική τιμή 50.000- 60.000 λιρών.

 

«Πρόκειται για την πληρέστερη συλλογή φωτογραφιών της NASA που παρουσιάζεται ποτέ σε δημοπρασία, και καλύπτει κάθε ορόσημο του διαστημικού προγράμματος», σύμφωνα με δελτίο Tύπου που εξέδωσε ο Oίκος για την προώθηση της πώλησης. «Mέσω των φωτογραφικών τους μηχανών, οι αστροναύτες, μετατρεπόμενοι σε καλλιτέχνες, μπόρεσαν να μεταφέρουν στην ανθρωπότητα την ομορφιά και το βάθος της εμπειρίας τους στο διάστημα, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους εαυτούς μας και την θέση μας στο σύμπαν».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Αθλητικά

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά αθλήματα

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά…

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.