Deal News Online

undefined

Απαισιόδοξη η ΕΕ για Brexit

«Ίσως είναι ήδη αργά για μια εμπορική συμφωνία»

 

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δηλώνοντας ότι «ίσως να είναι ήδη αργά» για να συναφθεί η όποια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία πριν λήξει η ανεπίσημη συμμετοχή την ΕΕ στα τέλη αυτού του χρόνου, ακόμα κι αν οι διαπραγματευτές του Brexit καταλήξουν σε μια συμφωνία αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

 

Η Ιρλανδία, το κράτος-μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη έκθεση στο Brexit, δήλωσε ότι η Βρετανία και το ευρωπαϊκό μπλοκ έχουν έως 10 ημέρες για να ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες προκειμένου να αποφύγουν να τεθούν σε ισχύ δασμοί και ποσοστώσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

 

«Δεν έχουν ακριβώς φθάσει εκεί που ήλπιζαν», δήλωσε ένας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες που παρακολουθεί το Brexit ενώ επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Φροστ στις Βρυξέλλες.

 

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πρόσθεσε: «Η Βρετανία έχει επιλογές να κάνει».

 

Μια τρίτη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα, από τη στιγμή που οι διαπραγματευτές συντάσσουν μαζί ένα νομικό κείμενο. Άρα υπάρχει κάποια κινητικότητα. Αλλά και δρόμος για να καλυφθεί ακόμα».

 

«Τα (θέματα) των κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού, της διακυβέρνησης και της αλιείας εκκρεμούν. Όπως εκκρεμούν και οι σοβαρές αποφάσεις που πρέπει να λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Ενώ οι διαπραγματευτές του Brexit συνεχίζουν να αναζητούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στα τρία πλέον επίμαχα θέματα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ίσως είναι ήδη αργά για την απαραίτητη επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμα κι αν οι διαπραγματευτές του Brexit πετύχουν μια συμφωνία αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

 

«Ο χρόνος τελειώνει και ίσως έχει ήδη εξαντληθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ των 27 θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα εάν και εφόσον ο Μπαρνιέ και ο Φροστ καταλήξουν σε μια συμφωνία.

 

«Παραμένουμε αποφασισμένοι, υπομονετικοί, με σεβασμό. Θέλουμε η μελλοντική μας σχέση να είναι ανοικτή αλλά δίκαιη σε όλους τους τομείς», δήλωσε σήμερα ο Μπαρνιέ.

 

Πηγές της ΕΕ διερωτήθηκαν επίσης εάν η αναταραχή αυτό τον μήνα στον στενό κύκλο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον –με την αποχώρηση του βασικού συμβούλου του και αρχιτέκτονα του Brexit Ντόμινικ Κάμινγκς—να αποσπά την προσοχή του Λονδίνου. Αυτό, είπαν, ίσως δυσκολέψει τον Φροστ να γνωρίζει σε ποιο βαθμό μπορεί να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό για να πετύχει μια συμφωνία.

 

Το γραφείο του Τζόνσον ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική του για το Brexit μετά την αποχώρηση του Κάμινγκς, ενώ επανέλαβε την ασυμβίβαστη γραμμή του σε σημερινή ανακοίνωση.

 

«Ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει σαφής ότι δεν θα δεχθούμε προτάσεις στις διαπραγματεύσεις που υπονομεύουν το καθεστώς μας ως κυρίαρχης, ανεξάρτητης χώρας και εάν η ΕΕ δεν σεβαστεί την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποχωρήσουν με όρους 'Αυστραλίας' και ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι θα ευημερήσουμε», ανέφερε η ανακοίνωση σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

 

Σε αντίθεση με τις τωρινές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της Βρετανίας, οι εμπορικοί όροι της Αυστραλίας με την ΕΕ περιλαμβάνουν εμπόδια που έχουν κόστος, όπως ποσοστώσεις και δασμοί.

 

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα έχουν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη για να συζητήσουν τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19.

 

Εάν δεν έχει προκύψει συμφωνία για το Brexit έως τότε, αναμένεται να επικεντρωθούν και πάλι στις προετοιμασίες για μια χαώδη κατάρρευση στο εμπόριο στα τέλη του 2020 όταν θα λήξει η συμμετοχή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ.

 

Εάν δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, ο οικονομικός αντίκτυπος θα επιδεινώσει την ύφεση που ήδη πλήττει τη Βρετανία και την ΕΕ φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Φιλοποίμην Φίνο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Φιλοποίμην Φίνο

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, μια εκπομπή του 1977 που προβλήθηκε εκτάκτωςμε αφορμή τον...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Περιβάλλον

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής…

H χώρα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.