Ειδήσεις - Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στήθηκε φορητή κινητή μονάδας νοσηλείας Προτεινόμενο

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τις ΜΕΘ να είναι υπερπλήρεις και τους γιατρούς να δίνουν μάχη σε κάθε εφημερία προκειμένου να εξασφαλίσουν κρεβάτια νοσηλείας.

 

Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιστρατεύουν τις δικές τους υγειονομικές εφεδρείες προκειμένου να συνεισφέρουν στο σύστημα. Όπως μετέδωσε το Open, στο προαύλιο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στήνεται κινητό νοσοκομείο εκστρατείας αποτελούμενο από κοντέινερς και σκηνές, ώστε να συνδράμει σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των αναγκών.

 

Όπως είναι γνωστό, στο 424 αναμένεται να μεταφερθεί ένας αριθμός των ασθενών (non Covid) που νοσηλεύονται στις δύο ιδιωτικές κλινικές της πόλης που επιτάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας (Σαραφιανός και Euromedica Γενική Κλινική), προκειμένου σε αυτές να διακομιστούν τις επόμενες ημέρες ασθενείς με Covid από τα δημόσια νοσοκομεία και να δοθεί «ανάσα» στο σύστημα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας στο 424 στήνεται προκειμένου να υπάρχει επαρκής εφεδρεία, σε περίπτωση που οι ανάγκες νοσηλείας ξεπεράσουν τη δυνατότητα του συστήματος να ανταποκριθεί.

 

Δύσκολη εφημερία στο Παπανικολάου

 

Η εφημερία που έληξε το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ήταν άλλη μια σκληρή δοκιμασία για ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό. Μετά από δύο συνεχόμενες εφημερίες σε Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο με υποχώρηση του αριθμού των εισαγωγών για νοσηλεία στις κλινικές Covid, εδώ υπήρξε σταθεροποίηση, με την πίεση να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο, κυρίως για τη δυνατότητα του συστήματος να ανταποκριθεί με επάρκεια στα βαριά περιστατικά. Οι συνολικά 43 κλίνες ΜΕΘ είναι υπερπλήρεις και οι γιατροί χρειάζεται κι εδώ να επιστρατεύουν εφεδρείες προκειμένου να καλύψουν στις επιπλέον ανάγκες. Χθες έγιναν 84 νέες εισαγωγές, έναντι 82 στην προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου, με σύνολο 184 προσελεύσεων, ενώ υπήρξε μια νέα διασωλήνωση.

 

Το μήνυμα γιατρού της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου, μέσω των κοινωνικών δικτύων, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί: «Είμαστε στη φάση που παλεύουμε να μη χαθεί το παιχνίδι, και στη συνέχεια θα περάσουμε στην αντεπίθεση», τονίζει ο Ελευθέριος Σιώμος, ο οποίος μέσα από μια αγωνιώδη ανάρτηση απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συνεισφέρουν στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

 

Οι 12 κλίνες της Β ΜΕΘ του Παπανικολάου, που μπήκε στις 9 Νοεμβρίου στη μάχη με τον Covid, γέμισαν σχεδόν στο σύνολό τους μέσα στην πρώτη εφημερία του νοσοκομείου, μια μέρα μετά. Σήμερα είναι καλυμμένες και οι 43 κλίνες ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για περιστατικά Covid (18 στην Α ΜΕΘ, 12 στη Β ΜΕΘ, 7 της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και 6 της Μονάδας Εγκαυμάτων). Τα μη Covid περιστατικά εξυπηρετεί η ΜΕΘ της καρδιοχειρουργικής.

 

Συμπληρώνοντας αύριο τρεις εβδομάδες σε lockdown, η Θεσσαλονίκη παραμένει σε βαθύ «κόκκινο», με τα καθημερινά κρούσματα στο νομό να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ¼ των πανελλαδικών, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία. Οι 606 νέες λοιμώξεις που ανακοινώθηκαν χθες, σε ένα σύνολο 2.311 πανελλαδικά, δεν καθιστούν ορατό –προς το παρόν- τον ορίζοντα της αποκλιμάκωσης.

 

Από τις 8 το πρωί ανέλαβαν εφημερία τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Γεώργιος Γεννηματάς.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή