Deal News Online

undefined

Η ΕΚΤ διερευνά αποσύνδεση assets 180 τρισ. ευρώ από το Euribor

Εξετάζονται όλα τα σενάρια

 

Τις εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που το Euribor, ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παύσει να υπάρχει, διερευνά επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Παρότι η ομάδα εργασίας της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου σε ευρώ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για παύση του Euribor, το οποίο συνδέεται με χρηματοοικονομικά προϊόντα ύψους 180 τρισ. ευρώ (214 τρισ. δολαρίων), εξετάζει τις επιλογές για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια έξοδος από το συγκεκριμένο καθεστώς.

 

Σε αντίθεση με τον διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου, το Euribor είναι προγραμματισμένο να "επιβιώσει” και μετά το τέλος του 2021. Ωστόσο, κυκλοφορούν φήμες ότι θα μπορούσε τελικά να καταργηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης "σηματωρών” που έχουν πληγεί από σκάνδαλα χειραγώγησης. Η ΕΚΤ ανέφερε τον Ιούλιο ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια, ακόμη και για την κατάργηση του Euribor.

 

"Όταν καταστεί σαφές ότι ολόκληρος ο κόσμος κινείται προς μηδενικού ρίσκου επιτόκια, θα έρθει η στιγμή που οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να αναρωτηθούν για το Euribor επιβιώνει”, ανέφερε ο Christoph Rieger, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού επιτοκίου στην Commerzbank AG.

 

Η ομάδα εργασίας έθεσε τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση τις "ισχυρές και ελαστικές” εναλλακτικές διατάξεις σε συμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αγορά να απομακρυνθεί από το Euribor, χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες που βασίζονται στο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ, ένα σχετικά νέο σημείο αναφοράς ευρύτερα γνωστό ως ESTR.

 

"Παρότι δεν υπάρχουν σχέδια για διακοπή του Euribor, τα εναλλακτικά μέτρα θα καλύπτουν ένα σενάριο όπου αυτός ο σηματωρώς θα έπαυε να υπάρχει”, ανέφερε η ομάδα εργασίας. Σε μια δεύτερη διαβούλευση ζήτησε απόψεις σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έναρξη της διαδικασίας μετάβασης.

 

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικεντρωθεί ωστόσο στη μεταρρύθμιση και όχι στη κατάργηση του Euribor. Η μέθοδος υπολογισμού του επιτοκίου έχει αλλάξει προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα πραγματικά δεδομένα συναλλαγών, ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται.

 

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σταδιακή εφαρμογή του ESTR τον Οκτώβριο του 2019 και θα αντικαταστήσει πλήρως τo μεσοσταθμικό επιτόκιο όλων των δανειακών, χωρίς εξασφάλιση, συναλλαγών μίας (1) ημέρας, γνωστό ως Eonia, στις αρχές του 2022. Οι ρυθμιστικές αρχές προτιμούν το ESTR καθώς βασίζεται σε πιο ισχυρές συναλλαγές, γεγονός που αντανακλά πιο σωστά το κόστος κεφαλαίου και είναι λιγότερο επιρρεπές στη διαφθορά.


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Φιλοποίμην Φίνο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Φιλοποίμην Φίνο

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, μια εκπομπή του 1977 που προβλήθηκε εκτάκτωςμε αφορμή τον...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Περιβάλλον

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής…

H χώρα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.