Deal News Online

undefined

Κομισόν: Αποκλείει συμφωνία για το Brexit εις βάρος της ενιαίας αγοράς

"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε δημιουργικό πνεύμα", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι τυχόν εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την μετά το Brexit σχέση τους δεν θα πρέπει να πλήξει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

 

"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε δημιουργικό πνεύμα", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον των ευρωβουλευτών, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου βρίσκονται στην τελική ευθεία.

 

Ομως, δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ενιαία αγορά", κυρίως ως προς τον σεβασμό των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, φορολογικών κανόνων ή ως προς τις κρατικές επιδοτήσεις, είπε.

 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμεινε στην ανάγκη πρόβλεψης στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας μηχανισμού αντιμέτρων για την περίπτωση που η ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκατέλειπαν στο μέλλον τους συμπεφωνηθέντες κοινούς κανόνες. "Καλή είναι η εμπιστοσύνη, αλλά ο νόμος καλύτερος", πρόσθεσε.

 

Η ευρωπαϊκή πλευρά επιδιώκει την λειτουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει την λήψη άμεσων και μονομερών αντιμέτρων σε περίπτωση αιφνιδιαστικής μεταβολής εκ μέρους της μίας ή της άλλης πλευράς, για την αποφυγή της δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού. Το Λονδίνο αρνείται τέτοια ρύθμιση.

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι οι εγγυήσεις αυτές για τις συνθήκες ισοτιμίας στον ανταγωνισμό είναι ένα από τα τρία θέματα που μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις, μαζί με την πρόσβαση των Ευρωπαίων στα βρετανικά ύδατα και την εποπτεία τήρησης της συμφωνίας.

 

Ως προς την αλιεία, θέμα εκρηκτικό για ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, "κανείς δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στα βρετανικά ύδατα, αλλά ζητούμε προβλεψιμότητα και εγγυήσεις για τους αλιείς που πλέουν στις περιοχές αυτές εδώ και δεκαετίες, μέχρι και αιώνες", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

 

"Αυτές οι μέρες είναι αποφασιστικές για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά, ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία".

 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι "θα υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στο να είναι κανείς πλήρες μέλος της Ενωσης και απλώς πολύτιμος εταίρος".

 

Λιγότερο από 40 ημέρες απομένουν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος μετά την βρετανική αποχώρηση και το Λονδίνο θα σταματήσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

 

Εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία που θα πλαισιώνει ρυθμιστικά την σχέση των δύο πλευρών, Λονδίνο και Βρυξέλλες διακινδυνεύουν νέο οικονομικό σοκ, μετά από αυτό που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορωνοϊού.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


World Business

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova Broadcasting Group

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova…

Η United Group, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και μητρική...

Αθλητικά

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά η ιαπωνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει σημερινό δημοσίευμα των «Times», με βάση το οποίο οι διοργανωτές των...

Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Η Crystal Cruises επέκτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετά ελληνικά δρομολόγια να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.